Макрон е против кандидатурата на Бен Уолъс за потенциален ръководител на НАТО

Твърди се, че френският президент Еманюел Макрон се опитва да попречи на министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс да стане следващият ръководител на НАТО, твърди Telegraph on Sunday.

Макрон е изразил своите резерви заради Брекзит - излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Уолъс е разглеждан като потенциален наследник на норвежеца Йенс Столтенберг, когато мандатът му изтече по-късно тази година.

Позовавайки се на източници, запознати с темата, британският всекидневник съобщи, че френски официални лица са съобщили на колегите си от НАТО, че предпочитат представител на Европейския съюз да поеме тази роля.

Източник, цитиран от "Телеграф", заяви: "Той не е от държава - членка на ЕС. Много страни, най-вече Франция, настояват следващият генерален секретар да бъде от страна от ЕС".

Този ход се разглежда като част от усилията на Франция да направи ЕС по-независим във военно отношение и по-малко зависим от Вашингтон по въпросите на сигурността.

Очаква се Столтенберг, който заема поста генерален секретар на НАТО от 2014 г., да се оттегли през септември, но се твърди, че президентът на САЩ Джо Байдън е поискал удължаване на мандата на Столтенберг.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Уолъс беше споменат като един от потенциалните наследници на Столтенберг.

По-рано Уолъс е показал, че е готов да поеме ролята, заявявайки: "Винаги съм казвал, че това ще бъде добра работа. Това е работа, която бих приел"./БГНЕС