Мексиканският президент упрекна COP26 в лицемерие

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор разкритикува участниците в среща на върха на ООН за климата заради тяхното "лицемерие", като ги обвини, че не са успели да се справят с основните причини за кризата и че използват частни самолети.

Андрес Мануел Лопес Обрадор, президент на Мексико

ази седмица в Глазгоу се събра световният политически и бизнес елит на годишната среща на ООН по опазването на климата COP26, която има за цел сключването на амбициозно ново споразумение за климата.

„Тези срещи на върха наподобяват онези в Давос“, каза Лопес Обрадор, който е сред държавните глави, които избраха да не присъстват на COP26, определяйки участниците в него като „технократи и неолиберали“.

Най-големите държави в света "увеличават производството на горива, като в същото време провеждат срещи на върха за опазване на околната среда", на които пристигат с частни самолети, каза той, цитиран от агенция ANews.

"Стига лицемерие и капризи. Трябва да се борим с огромното чудовищно неравенство, което съществува в света - това ще кажа на ООН”, заяви мексиканският лидер.

Лопес Обрадор, който е направил само няколко пътувания в чужбина, откакто встъпи в длъжност през 2018 г., ще пътува за Ню Йорк следващата седмица, когато Мексико ще поеме председателството на Съвета за сигурност на ООН.

"Ако искаме да защитим околната среда, трябва да вземаме решения, да действаме, а не само да говорим", каза той, приветствайки решението на големия производител на петрол Мексико да инвестира 1,3 млрд. долара годишно в залесяване.

Програмата, известна като "Да засадим живот", има за цел да създаде 15 000 работни места, като засади един милиард дървета в 32-те щата на Мексико. /БГНЕС

Мексико Сити / Мексико