Москва обвини Пригожин в бунт, а той заплаши, че силите му влизат в Русия

Началникът на руските наемници Евгений Пригожин заяви в събота, че бойците му от "Вагнер" са преминали границата на Русия от Украйна и са готови да се изправят "докрай" срещу армията на Москва, часове след като Кремъл го обвини във въоръжен метеж.

Дългогодишното противопоставяне между Пригожин и висшето военно ръководство изглежда е достигнало своя връх, руската служба за сигурност ФСБ започна наказателно дело срещу него, съобщи информационна агенция ТАСС. Тя призова силите на частната военна компания "Вагнер" да пренебрегнат заповедите му и да го арестуват.

Бойците на "Вагнер" са влезли в южния руски град Ростов, казва Пригожин в аудиозапис, публикуван в Telegram. Той заяви, че той и хората му ще унищожат всеки, който застане на пътя им.

По-рано Пригожин заяви, без да представи доказателства, че руското военно ръководство е убило огромен брой негови войници при въздушен удар и се зарече да ги накаже.

Той заяви, че действията му не са военен преврат. Но в трескава поредица от аудиосъобщения, в които звученето на гласа му понякога варираше и не можеше да бъде независимо проверено, той изглежда намекваше, че неговата 25-хилядна милиция е на път да свали ръководството на Министерството на отбраната в Москва.

В петък вечерта беше засилена охраната на правителствени сгради, транспортни обекти и други ключови места в Москва, съобщи ТАСС, като се позова на източник от службите за сигурност.

Руският президент Владимир Путин получаваше денонощна информация, съобщи ТАСС, а Белият дом заяви, че следи ситуацията и ще се консултира със съюзниците си.

Междувременно Киев заяви, че все още не е започнал основният удар в контраофанзивата си срещу инвазията на Москва. "Основният удар тепърва предстои", заяви заместник-министърът на отбраната Хана Малиар пред украинската телевизия.

Високопоставен украински генерал съобщи за "осезаеми успехи" в напредъка в южната част на страната - един от двата основни театъра на операциите, заедно с Източна Украйна

Заместник-командирът на руската кампания в Украйна, генерал Сергей Суровикин, каза на бойците от "Вагнер" да се подчиняват на Путин, да приемат командването на Москва и да се върнат в базите си. Той заяви, че влошаването на политическата обстановка ще е от полза за враговете на Русия.

"Призовавам ви да спрете", каза Суровикин във видеоклип, публикуван в Телеграм, като дясната му ръка се опираше на пушка.

Противопоставянето, много от детайлите на което останаха неясни, изглежда като най-голямата вътрешна криза, с която Путин се е сблъсквал, откакто изпрати хиляди войници в Украйна през февруари миналата година.

Пригожин, някогашен съюзник на Путин, през последните месеци води все по-ожесточена вражда с Москва. По-рано в петък той сякаш премина нова граница, заявявайки, че обосновката на Кремъл за нахлуването в Украйна, което той нарича "специална военна операция", се основава на лъжи от страна на висшия команден състав на армията.

"Вагнер" ръководеше превземането на украинския град Бахмут от Русия миналия месец - най-голямата победа на Русия от 10 месеца насам, а Пригожин използваше успеха на бойното поле, за да критикува ръководството на министерството на отбраната привидно безнаказано - досега.

В продължение на месеци той открито обвиняваше министъра на отбраната Сергей Шойгу и висшия руски генерал Валерий Герасимов в некомпетентност.

Генерал-лейтенант от армията Владимир Алексеев публикува видеообръщение, в което помоли Пригожин да преразгледа действията си. "Само президентът има право да назначава висшето ръководство на въоръжените сили, а вие се опитвате да накърните правомощията му", каза той./БГНЕС