Полицията на ЮАР: Шестима са заподозрени за убийството на Красимир Каменов – Къро

През май миналата година Красимир Каменов (по прякор Къро) и още трима души от България бяха убити в елитното предградие на Кейптаун - Констанция. Сега полицията разкри, че шестима заподозрени са избягали от мястото на инцидента, и публикува снимки на двама мъже, които може би са участвали в него, съобщи Daily Maverick.

Двама мъже може би притежават улики, които могат да изяснят каква точно е причината за убийството на Къро, съпругата му и двама служители в дома им в Констанция миналата година

Убийствата разкриха обширни глобални криминални проблеми и предизвикаха множество теории - от незаконни сделки с диаманти до участие на местни банди и международни политически заговори - за причините, поради които четиримата са станали мишена.

На 8 март 2024 г., почти година след убийствата, Южноафриканската полицейска служба (SAPS) направи изявление, в което намеква, че може да постигне пробив.

Говорителят на полицията Анелисиве Маняна заяви, че органите на реда се надяват обществеността да им помогне в издирването на двама души, "за които се предполага, че са замесени" в стрелбата, станала на 25 май миналата година.

"Според съобщенията четирима души са били простреляни и убити в Констанция, а шестима заподозрени са били забелязани да бягат от мястото на инцидента със син Хюндай и бял VW Golf GTI", заяви Маняна.

"По-късно двама души са били забелязани под мост на магистрала N1 да управляват бял VW Passat и същия VW Golf GTI от мястото на инцидента. Смята се, че тези двамата могат да помогнат на полицията в разследването на гореспоменатите убийства", добави говорителят на полицията.

SAPS публикува две изображения на хората, за които подозира, че са участвали в стрелбата.

Изображенията изглежда са кадри от записи на камери за видеонаблюдение.

На едното изображение мъж, облечен в яркочервени панталони, бяла жилетка и черно яке, стои намръщен пред бял автомобил край пътя. Изглежда, че той стиска някакъв предмет в дясната си ръка.

На втората снимка се вижда, че същият човек взаимодейства с втори мъж, облечен в дънки и черно горнище с дълъг ръкав.

Daily Maverick по-рано съобщи, че посолството на България в Претория е заявило, че Каменов живее в тази страна от 2008 г. и е пътувал, използвайки паспорт на свое име.

"На 06.04.2023 г. южноафриканските власти бяха информирани, че г-н Каменов се издирва с цел да бъде арестуван и екстрадиран във връзка с червена бюлетина на Интерпол", се казва в съобщение на българското посолство.

Къро е бил обвинен в участие в убийството на бившия полицай Любомир Иванов, който беше смъртоносно прострелян в София през март 2023 г.

Въз основа на казаното от българското посолство южноафриканските власти са били наясно с факта, че Каменов е бил издирван към момента на убийството му.

След убийствата стана ясно също така, че в Южна Африка може да се намират още български заподозрени, издирвани от полицията.

Изданието твърди, че Каменов може да е имал информация за Ружа Игнатова от България, която е сред 10-те най-издирвани заподозрени от ФБР.

Предполага се, че Игнатова е ръководила глобална крипто измама, която е действала под различни имена, включително OneCoin и OneLife.

По-малкият брат на Игнатова - Константин Игнатов, който също е участвал в OneCoin, по-рано е посещавал Южна Африка./БГНЕС