Полското правителство обеща намаляване на излишъка от зърно

По време на разговорите със земеделските производители на 9 март министър-председателят на Полша обеща да намали излишъка от зърно на вътрешния пазар, съобщи правителствен служител, но профсъюзните лидери заявиха, че продължават с протестите.

Премиерът Доналд Туск проведе тричасови разговори във Варшава със земеделските производители, които настояват за спиране на евтиния внос и на екологичните разпоредби, които според тях вредят на поминъка им.

"Премиерът каза на фермерите, че ще има пари, за да се изтеглят от пазара няколко милиона тона зърно", заяви пред репортери заместник-министърът на земеделието Михал Колоджейчак, като предположи, че е било предложено изтегляне на 4-5 милиона тона. Но Томаш Ошански, лидер на профсъюза на индивидуалните фермери NSZZ RI Solidarnosc, заяви след срещата, че протестите ще продължат и ще бъдат по-силни.

"Всъщност ние си тръгнахме от срещата без нищо", каза той пред репортери.

Анджей Собочински, земеделски производител от Северна Полша, заяви пред репортери след участието си в срещата, че справянето с излишъка не е достатъчно.

"Ако зърното продължава да постъпва от Русия и други страни, проблемът ще продължи", каза Собочински.

Земеделските производители в целия Европейски съюз призовават за промени в ограниченията, наложени им от плана на блока "Зелена сделка" за справяне с изменението на климата, и за повторно налагане на митата върху вноса на селскостопански продукти от Украйна, които бяха отменени след нахлуването на Русия през 2022 г.

Фермерите от съседните Полша, Унгария и Словакия, които са членки на ЕС, твърдят, че този ход подбива цените им. Украйна не е част от 27-членния ЕС.

Полша призова за забрана от страна на ЕС на вноса на руски и беларуски селскостопански продукти.

Във Варшава протестите на десетки хиляди земеделски стопани и техни поддръжници завършиха с ожесточени сблъсъци с полицията тази седмица, а протестиращите предупредиха, че ще доведат Полша до спиране на движението.

Лидерите на фермерите се надяваха да проведат разговори с Туск във вторник, но заявиха, че молбата им е била отхвърлена. Туск обаче ги покани на разговори на 9 март, събота.

Протестите, включващи блокади на украинските гранични пунктове и прекъсвания на работата на пристанищата и по пътищата, представляват предизвикателство за новото правителство, ръководено от Туск.

То трябва да балансира, като се стреми да отговори на опасенията на фермерите и същевременно да запази твърдата подкрепа на Варшава за Киев през годината, когато ще се проведат местни и европейски избори./БГНЕС