Радев за Росенец: Ще видим дали прекратяването на концесията на "Росенец" е заради корпоративни апетити или заради кризисен пиар

“Кой даде на концесия пристанището Росенец - правителството на Бойко Борисов за 35 години. Служебното правителство не е удължавало концесията, просто остават 24 години от нея. Служебното правителство не я прекрати, защото се водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция", каза той.

Това заяви президентът Румен Радев относно идеята на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ да се прекрати концесията на пристанище Росенец, предаде репортер на БГНЕС.

“Предстои да видим дали това предложение на управляващите е в резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар, за да забравим кой ни докара до 30% по-скъп руски газ, и за Джемкорп”, каза още Радев.

“Служебното правителство само за пет месеца събра данъци от Лукойл в размер на 180 млн. лв. - два пъти повече отколкото редовните правителства за 15 години. Надявам се са си направили оценка на риска какво има зад пристанището и как ще се отрази всичко върху цената на горивата”, уточни още президентът.

Радев коментира, че съпредседателят на ДБ Христо Иванов прави всичко, за да забравим "подлостта, с която той е измамил своите избиратели и е предал своите ценности". “Той извая целия си политически опит като борец срещу мафията, която той нарече "Борисов", и срещу задкулисието, което той нарече "Пеевски", а в момента той не просто се прегърна с тях, той им слугува. Чувам, че щял да променя България за две години. Интересно с кого и как ще промени България, защото Иванов обилно ни напояваше, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат държани далеч от управлението, днес той им го подари”, каза още президентът.

“Как промени България Христо Иванов за 8 месеца управление - докара ни с 30% по-скъпа газ от руски посредници, не задействаха процеса "Александруполис- Бургас", не преместиха регистрацията на Лукойл, редовно правителство за 8 месеца не написа нито един закон по ПВУ, така ли ще променяме България”, попита още Радев.

Относно кандидата за кмет на ПП Васил Терзиев, Радев поясни, че не е коректно да се съди за децата на Държавна сигурност по техните родители. “Това е урок за хората, които дълги години осмисляха своето политическо битие с линчуване на всички, свързани с ДС, а днес издигат точно такива хора. Що се отнася до кандидата за кмет на София - Васил Терзиев, за мен човек, който предава родителите си, ще предаде и родината си”, смята президентът.

“Аз очаквам правителството да отстоява българския интерес, време е да се заеме с българския дневен ред. По това ще съдя и за своето отношение към управляващите”, допълни още той.

Относно вписването на българите в Конституцията на РСМ, Радев подчерта, че той самият е поставил въпроса преди две години. “Тогава призовах всички европейски институции и лидерите на европейските държави за гарантиране правата на хората с българско самосъзнание. Отне ми година, за съжаление, да убеждавам политическите партии тук. Свиках Консултативен съвет за национална сигурност, където настоявах всички партии да излезем с консенсус и да настояваме за вписването на българите в Конституцията на РСМ, като задължително условие, за да влезе страната в ЕС. Само една партия - ИТН, Тошко Йорданов подкрепи това мое предложение”, каза още Радев. Това, което ме притеснява е, че българският парламент и българският кабинет не реагираха на декларацията на Бундестага. Явно с помощта на лобиране от РСМ е изготвена една такава декларация. Наложи се аз да изпращам писма до всички европейски лидери за отстояване на нашата позиция”, поясни президентът Радев.

Относно заплахите за убийство срещу министъра на отбраната Тодор Тагарев, президентът се обяви категорично против това да бъде заплашван който и да е български гражданин. “Да повдигна темата за сайта Миротворец. Знаете, че когато имаше заплахи към Христо Грозев, държавата се задейства моментално, за да гарантираме неговата сигурност. Очаквам българското правителство най-сетне да вземе отношение по този случай, независимо какъв е, но да се разбере дали това са фалшиви, реалистични сигнали, доколко са достоверни, трябва да има действие”, каза още президентът./БГНЕС