Руски милиции получават оръжие за защита на границата с Украйна

Местни милиции в два руски региона, граничещи с Украйна, получиха оръжия за защита на територията им от украински нападения, съобщи "Франс 24".

Опълченците са създадени в двата руски региона през декември миналата година в помощ на въоръжените сили, Националната гвардия и полицията.

Губернаторът на западната руска Курска област заяви, че неговата милиция е получила първата си партида оръжия, докато държавните медии съобщиха, че същото се отнася до подразделенията в Белгородска област.

И двата региона съобщават за многократни удари с безпилотни самолети и обстрел от страна на въоръжените сили на Украйна.

"Курската област почти ежедневно преживява терористични атаки от Украйна", заяви губернаторът на Курск Роман Старовойт в публикация в социалните мрежи.

"Първата партида оръжия вече е пристигнала в базата. В близко бъдеще ще увеличим броя на оръжията до 300 единици", добави той.

Тъй като Русия продължава с пълномащабната си военна кампания в Украйна, способността на Москва да защити собствената си граница от външни заплахи е поставена под сериозно съмнение.

През май и юни проукраински бойци, наричащи себе си руски партизани, пресякоха границата в руската Белгородска област и влязоха в сблъсък със силите за сигурност.

По време на кратък бунт членовете на руската частна наемническа група "Вагнер" успяха да напреднат на 400 км от столицата Москва в края на юни, преди да се върнат обратно.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че прехвърлянето на оръжия в Белгородска област е контролирано и необходимо за отблъскване на атаките от Украйна. /БГНЕС