Съдят Credit Suisse за пране на пари от българската наркомафия, водена от бивш борец

Швейцарски федерален прокурор твърди, че българската наркомафия е депозирала около 55 милиона франка в Credit Suisse.

В тази връзка държавата иска над 42 милиона франка (40 милиона евро) като обезщетение от Credit Suisse Group AG. Искането е предявено след 14-годишно разследване на предполагаемия провал на кредитора да предотврати прането на пари от българска група за наркотици.

Федералният наказателен съд на Швейцария разкри обвиненията в документ от 500 страници, в който се твърди, че банката страда от „сериозни организационни недостатъци“ в предотвратяването на прането на пари, според доклад, публикуван в неделя от SonntagsZeitung.

Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, водена от бивш борец, е депозирала около 55 милиона франка в Credit Suisse. Голяма част от тях са били ръчно доставени в куфари, пълни с разопаковани банкноти, според доклада. Федералният прокурор също се насочи към бивша служителка на Credit Suisse за ролята й в аферата.

Банката заяви, че „отхвърля като безпочвени всички обвинения по този въпрос и е убедена, че бившата й служителка е невинна“, според изявление, изпратено по имейл. "Банката ще се защитава енергично в съда."

Въпросният случай е последният удар за изпадналата в затруднение банка, която наскоро обяви, че ще отдели допълнителни 500 милиона франка тази година за съдебни спорове. Банката все още е разклатена от големи загуби, свързани с колапса на Archegos Capital Management и Greensill Capital. /БГНЕС