САЩ обвиниха 4 китайски компании в контрабанда на съставки на фентанил

Правителството на САЩ повдигна обвинения на четири китайски компании и осем китайски граждани за пренос на химикали, използвани за производството на фентанил, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд, съобщи пресслужбата на Департамента по правосъдие на своя уебсайт.

Двама от китайците са арестувани в момент, когато Министерството на правосъдието на САЩ засилва борбата със синтетичния опиат, отговорен за стотици хиляди смъртни случаи от свръхдоза през последното десетилетие.

За първи път Съединените щати повдигат обвинения на китайски компании за трафик на химически прекурсори на фентанила на територията на Съединените щати, а не за изпращането им в Мексико, откъдето произхожда по-голямата част от открития в страната фентанил.

"Тези компании и техните служители съзнателно са се сговорили да произвеждат смъртоносен фентанил за разпространение в Съединените щати", заяви Гарланд.

"Само една от тези базирани в Китай химически компании е изпратила в САЩ повече от 200 килограма химически прекурсори, свързани с фентанила, с цел производството на 50 килограма фентанил - количество, което може да съдържа достатъчно смъртоносни дози фентанил, за да убие 25 милиона американци", каза Гарланд.

Обвинени в три отделни дела, заведени във федералния съд в Ню Йорк, са компаниите „Hubei Amarvel Biotech“, „Anhui Rencheng Technology“, „Anhui Moker New Material Technology“ и „Hefei GSK Trade“.

Обвинени са осем лица, включително ръководители и служители на четирите дружества. /БГНЕС