САЩ още не са одобрили обучението на украинските военни по пилотиране на F-16

Искането на редица държави за одобрение на обучението на украински военнослужещи за пилотиране на F-16 "все още се разглежда", заяви говорителят на Пентагона Гарън Гарн. Според източниците на "Политико" обучението може да започне в Румъния през октомври. Близо дузина страни в Европа очакват одобрението на Вашингтон.

Обучението не може да започне без одобрението на Държавния департамент за прехвърляне на ръководства за експлоатация, летателни симулатори и други материали, свързани със самолетите. Държавният департамент отказва коментар. "Политико" пише, че няма причина да се предполага, че САЩ ще блокират обучението, но отговор на исканията от европейските страни се очакват от седмици.

Заместник-ръководителят на Пентагона по снабдяването Уилям Лаплант обясни, че когато изнасят или започват обучение, американските власти трябва да се уверят, че са готови за работа: че техническите ръководства са преведени и че са подготвени пакети с технически данни и други документи. Освен това пакетът за обучение включва и план за обучение на персонала по поддръжката и наземните екипажи. Лаплант отбеляза, за всяка сложна система трябва да се уверите, че има достатъчно експерти, "защото за поддръжката на тези системи са ни необходими експерти".

Според "Политико" освен шест до девет украински пилоти в първата група може да има и румънски, български и словашки военни. Норвегия вече обяви, че ще предостави два изтребителя за обучение на пилотите.

По време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс Украйна подписа меморандум с 11 държави за обучение на пилоти на F-16. Коалицията се ръководи от Дания и Нидерландия.В нея влизат още Белгия, Канада, Литва, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Обединеното кралство. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия ще разглежда факта, че Украйна разполага с изтребители F-16, като заплаха в ядрената сфера от страна на Запада. Той заяви, че Русия е информирала САЩ, Обединеното кралство и Франция, че "не може да пренебрегне способността на тези самолети да носят ядрени оръжия"./БГНЕС