САЩ, Русия и Китай - лидерите в света на бойната авиация

Повече от половината от бойната авиация в света е съсредоточена в десет държави. САЩ разполагат с най-многобройните военновъздушни сили. Следват Русия, Китай, Индия, Южна Корея и Япония, пише „Al Mayadeen“.

Военновъздушните сили на всяка държава включват различни видове бойни самолети, между тях изтребители и щурмови самолети. САЩ, Русия и Китай са лидерите в света на бойната авиация.

Изтребителите и щурмовите самолети изпълняват различни мисии. Те поразяват вражески наземни и въздушни цели. Техните оръжия включват управляеми и неуправляеми бомби, ракети "въздух-земя" за поразяване на наземни цели и ракети "въздух-въздух" за поразяване на вражески самолети.

САЩ разполагат с най-големия военен самолетен парк (над 39% от общия брой изтребители и прехващачи в света). На второ място е Китай (24%), а на трето - Русия (около 16%).

Америка е на първо място в света и по брой на щурмовите самолети (37%). Русия е на второ място (35%), а Китай - на трето (17%).

Военновъздушните сили на САЩ разполагат с 1957 изтребителя и самолета-прехващачи. В Китай има поне 1200, а в Русия - 772.

Военновъздушните сили на САЩ разполагат със 739 щурмови самолета. Русия е на второ място със 738, а Китай - на трето място с 371. /БГНЕС