Скандал в македонското Външно министерство: Отзоваха посланик на РСМ заради секстормоз над служителки

Един от най-големите скандали в македонската дипломация разтресе Министерството на външните работи на страната, след като посланикът на РСМ в Токио, Япония, бе отзован.

Посланикът първо беше признат за виновен по обвинения в сексуален тормоз, а след това външният министър Буяр Османи и президентът Стево Пендаровски взеха решения за незабавното отзоваване от Посолството и завръщането му в страната, съобщават македонски медии.

След приключилата дисциплинарна процедура в Министерството на външните работи, посланик Горан Чеков получи срок от пет дни да освободи служебния си апартамент и да организира транспортирането на покъщнината си до Скопие.

За сексуалния тормоз от страна на посланика стана ясно след като две негови служителки подадоха сигнали срещу него в посолството на РСМ в Токио.

През юни председателят на парламентарната комисия по външна политика Антонийо Милошоски публикува подробности за скандала с оплаквания за сексуален тормоз, подадени от македонски дипломат, както и от японски гражданин, който от време на време е работил по културни проекти в македонското посолство.

В дипломатическите среди посланикът се смята за близък до държавния глава Стево Пендаровски./БГНЕС