Скок в търсенето на убежище от албанците в ЕС

Повече от 1400 албанци са потърсили убежище в държавите-членки на ЕС през август 2021 г., което е с 46% повече в сравнение с юли и над два пъти повече от юни, сочат данни на ЕС.

Цифрите са по-високи, отколкото в месеците преди пандемията, включително през декември 2019 г. и януари и февруари 2020 г., съобщава "Екзит Нюз".

Според статистиката на Европейската служба за убежище между януари и август 5340 албански граждани са подали молба за убежище в една от страните от ЕС. Само през август 1432 заявления са били подадени от албански граждани, което е увеличение от 46 процента в сравнение с юли и над два пъти повече от юни.

От подадените през август заявления 1200 са били заявления за първи път, а около 230 са били повторни заявления. Албания е на първо място по брой на заявленията в региона, четири пъти повече от второто място.

Почти четвърт милион албанци са потърсили убежище в държава-членка на ЕС, в периода 2008-2021 г., без да се включва Обединеното кралство.

През 2020 г. броят им видимо е намалял поради пандемията, но след като мерките за пътуване донякъде са облекчени, броят им отново се е покачил.

Въпреки че Албания се счита за "безопасно място", до 10% от молбите се приемат като основателни. Освен това между 2008 г. и 2020 г. повече от 700 000 албанци са получили разрешение за пребиваване в ЕС.

Намаляването на молбите за убежище е условие за откриването на първата междуправителствена конференция, която бележи официално началото на преговорите за присъединяване към ЕС. Решението се очаква през декември след поредица от откази, въпреки че ЕК твърди, че всички условия са изпълнени.

Лидерът на най-голямата албанска опозиционна сила Демократическата партия (ДП) Люлзим Баша реагира след публикуването на данните, според които албанските граждани са най-многобройните търсещи убежище в ЕС от региона, предаде МИА. Според него увеличаването на молбите за убежище в страните от ЕС от албанци показва, че „клането на 25 април (парламентарните избори) не е решило нищо за тях“.

„Освен гражданската война, една от основните причини хората да напускат страната си е корупцията. Увеличаването на молбите за убежище в страните от ЕС за пореден път доказва, че клането на 25 април не е решило нищо за албанците”, написа Баша в публикация в социалните мрежи.

Той подчерта, че "краят на тази национална катастрофа изисква фронтална конфронтация с корупцията и че проверката в политиката е необходима, за да се сложи край на политическо-престъпно-олигархичното сътрудничество".

„За да се сложи край на тази национална катастрофа е необходима фронтална конфронтация с корупцията, прекъсване на сътрудничеството между политика, престъпност и олигархия, което унищожи демокрацията и задуши бъдещето на Албания, правейки го непоносимо за албанските семейства”, пише лидерът на ДП.