Съпругата на убития журналист Кашоги получи политическо убежище в САЩ

Съпругата на журналиста Джамал Кашоги, който беше убит в саудитското консулство в Истанбул, получи политическо убежище в САЩ.

Кашоги почина през октомври 2018 г., а американското разузнаване заяви, че смята, че Саудитска Арабия стои зад убийството.

Ханан Елатр, съпругата на Кашоги, се страхуваше за безопасността си и през август 2020 г. пристигна в САЩ, за да подаде молба за убежище.

Би Би Си прегледа документите, според които на 28 ноември тя е получила статут на безсрочно убежище.

"Спечелихме", каза г-жа Елатр пред Би Би Си, като емоцията заседна в гърлото ѝ. "Да, те отнеха живота на Джамал и унищожиха моя живот, но ние победихме".

Изминаха повече от три години, откакто г-жа Елатр за първи път подаде молба за политическо убежище в САЩ. Тя твърди, че животът ѝ ще бъде в опасност, ако се върне в Египет, откъдето е родом, или в Обединените арабски емирства - нейният дом от повече от 25 години.

Бившата стюардеса на "Emirates" пристига в САЩ и в продължение на много месеци живее в страх за сигурността си в Мериленд, изоставяйки работата и живота си, казва в интервю нейната адвокатка Ранда Фахми.

В крайна сметка тя успява да получи разрешително за работа през октомври 2021 г., за да започне новия си живот в САЩ. Сега г-жа Елатр има работа и апартамент, въпреки че трудно свързва двата края.

Въпреки времето, което е било необходимо, г-жа Елатр изказва благодарност на президента Джо Байдън и неговата администрация за това, че "ми отвориха вратата". Тя заяви, че е "облекчена от чувството на страх".

Г-жа Елатр най-накрая проведе интервю с имиграционните служби на САЩ през март в процес, който нейният адвокат определи като "доста травмиращ" заради нивото на детайлност и повторения, които изискваше.

Очакваха да получат отговор в рамките на 60 до 90 дни, но адвокат Фахми смята, че процесът на кандидатстване е бил задържан от продължаващите преговори между САЩ, Саудитска Арабия и Израел.

Двете жени се обърнаха за помощ към различни членове на Конгреса, но нарекоха конгресмена Дон Бейър и сенатора Тим Кейн свои "герои на Капитолийския хълм".

И двамата законодатели заявиха пред Би Би Си, че с удоволствие са помогнали на г-жа Елатр и са изпитали облекчение, когато са чули новината, че е получила убежище.

"След всичко, през което тя и семейството ѝ са преминали, е добре да видим, че им се предоставя това признание и мярката за сигурност, която ще дойде с него", каза Бейер в изявление. "Ще продължа да подкрепям г-жа Кашоги, докато тя търси отговорност за убийството на съпруга си - една ужасна несправедливост, която няма да забравя"./БГНЕС