Стоянов: Висока оценка на ЕК за напредъка на България

Висока оценка на ЕК за напредъка на България, това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в Люксембург на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“

„Високата оценка в доклада на Европейската комисия, в който се отбелязва напредъкът на България и Румъния по отношение на изпълнението на пилотните проекти за въвеждане на бързи процедури по убежището и връщанията на незаконно преминали нелегални мигранти, е поредното доказателство, че се движим в правилната посока. Отчетено е и много доброто ни взаимодействие с Европол и Фронтекс, както и комуникацията с трети страни“.

В този смисъл той изтъкна общите мерки, набелязани по време на срещата през миналата седмица с Али Йерликая - министър на вътрешните работи на Турция, държава - стратегически партньор в борбата с нелегалната миграция.

Постигнатото до момента от страната ни е силен коз за постигане на целта за приемане на България в Шенген до края на настоящата година - подчерта вътрешният министър. Готовността ни да демонстрираме напредъка министър Стоянов ще заяви и по време на срещата с министъра на миграцията на Нидерландия, предвидена в рамките на работната визита в Люксембург. Продължава активният диалог и с Австрия, където през идната седмица на посещение ще бъде българска делегация, водена от министър-председателя акад. Николай Денков. „В конкретика ще представим постигнатия до момента напредък. Вече реализираме заложените от новото ръководство цели - значително намаляване на броя на недопуснатите през българо-турската граница нелегални мигранти, съществен спад в броя на задържанията във вътрешността на страната, както и в процента на задържанията на изход на българо-сръбската граница“, заяви министър Стоянов и припомни, че през юли и август предотвратените опити за незаконно влизане в страната достигаха до 1500 на денонощие, а в момента са не повече от 400.

По време на участието си в Съвета по правосъдие и вътрешни работи министър Калин Стоянов представи мерките, с изпълнението на които България допринася за функционирането на Шенгенското пространство. В хода на дискусиите държавата ни подкрепи бързото приемане на регламента за борба със сексуалното насилие над деца. /БГНЕС