Стотици отбелязаха Тодоровден с кушия в квартал “Бенковски”

Множество граждани се събраха на площада в квартал “Бенковски”, за да отпразнуват Тодоровден, предаде репортер на БГНЕС.

Празникът протече в две части - тържествено посрещане на конете на площада в кв. "Бенковски", а след това и конни състезания на стадиона.

По време на тържественото откриване гражданите посрещнаха 16-те жребеца и техните ездачи. Сред четириногите участници бяха Леонка, Аркан, Легенда, Пърси, Полис, Персона, Палома, Панама и др.

В откриването на празника се включиха фолклорният ансамбъл към читалище "Георги Бенковски", както и „Конна полиция“ ОСПС-СДВР. По време на тържествения ритуал на площада се състоя и "захранване на конете" с овес, а ездачите опитаха задължителните питка и сол.

Младши инспектор Ана Чернева от „Конна полиция“ ОСПС-СДВР каза, че все още се учи в ездата, и днес е с кон на име Персона. Чернева обясни пред БГНЕС, че при тях са подбрани коне със спокоен нрав и ездачите се сработват с животните.

“За да работиш в "Конна полиция", трябва да обичаш тези животни. Това е просто задължително, нямаш ли желанието да се докоснеш до тях, няма как да се получат нещата”, смята тя. Според нея всяка професия си има своите положителни и отрицателни неща, но работата с животните е специфична. “Миналата година оказахме съдействие на гранична полиция за борба с миграционния поток”, каза още Чернева, и определи работата си на границата като много интересна.

Празникът продължи със състезания и демонстрации на стадиона в квартала. Всички присъстващи бяха възхитени от синхрона между конете и ездачите. „Конна полиция“ ОСПС-СДВР изпълни изключително интересна демонстрация, в която показаха как съдействат на служителите на реда при наличие на безредици. На публиката беше представено нагледно и как разделянето на голяма тълпа на две части помага за възпирането и овладяването на безредици.

Пред събралите се стотици хора, „Конна полиция“ ОСПС-СДВР показа и уменията на ездачите да използват саби, докато яздят.

Победител в състезанието по прескачане на препятствия пък бе Димитър Милушев с неговия кон Аркан.

След края на демонстрациите, публиката имаше възможност да погали конете, участвали в състезанието. /БГНЕС