Светът се доближава до споразумение за замърсяването с пластмаса

Светът се приближи с още една стъпка към справянето със замърсяването с пластмаса, след като ООН публикува първия проект на обвързващ договор за борба с този проблем.

Около 175 държави работят за постигане на знаково споразумение до края на 2024 г., което да ограничи замърсяването с пластмаса, която попада в океаните, в стомасите на птиците и по планинските върхове. Микропластмаса е открита дори в кръвта и майчиното мляко.

Световното производство на пластмаса се е увеличило повече от два пъти от началото на века и е достигнало 460 млн. тона, а до 2060 г. може да се утрои, ако не се предприеме нищо. Понастоящем само девет процента от тях се рециклират, предаде АФП.

Проектоспоразумението, публикувано от Междуправителствения комитет за преговори, ще послужи за основа на нови преговори в кенийската столица Найроби от 13 до 19 ноември, съобщиха от Програмата на ООН за околната среда.

Предложенията включват намаляване на производството на първични пластмасови полимери, за което неправителствените организации се борят от години.

Големите производители на пластмаса като САЩ и страните от Персийския залив биха могли да се противопоставят категорично на мярката. Те предпочитат да насърчават повторната употреба и рециклирането, за да намалят отпадъците.

"Проектът е солидна основа за останалата част от преговорите, но включва както силни, така и слаби варианти", написа в социалната мрежа Ейрик Линдеберг, ръководител на глобалната политика за пластмасите в групата за екологичен натиск WWF.

"Сега е време страните да изберат амбицията пред провала!"

Сам Четън-Уелш, старши политически съветник в "Грийнпийс", приветства като "съществен" плана за ограничаване на производството на пластмасови полимери.

Но "дяволът ще се крие в детайлите", предупреди той в X.

"Най-непосредствената борба ще бъде дали ще имаме глобално обвързващ договор или споразумение, пълно с вратички, така че никой да не е длъжен да прави нищо."

След Найроби разговорите трябва да продължат в Канада през април следващата година, преди да приключат в Южна Корея в края на 2024 г. /БГНЕС