Турция достави 3 дрона Bayraktar TB2 на Албания

3 дрона Bayraktar TB2, флагманът на турската отбранителна индустрия, са доставени на Албания, съобщи албанският министър на отбраната, като част от програма за "модернизиране" на въоръжените сили на страната, предаде АФП.

"Дроновете бяха сглобени за два дни. В същото време работим по инсталирането на инфраструктурите за поддръжка и контрол", написа министър Нико Пелеши във Facebook, като публикува и снимки на TB2 във военната база Кучова.

Базата, разположена на 80 км южно от Тирана, е ремонтирана през последните две години със средства на НАТО, чийто член Албания е от 2009 г., и ще бъде открита на 4 март с официална церемония.

Според Пелеши тя ще бъде "тактическа въздушна база на НАТО".

Закупуването на тези дронове, които ще "подсилят" "отбранителните способности" на страната, е "символ" на ангажимента на Албания "за модернизиране на въоръжените ѝ сили", добави министърът.

През декември 2022 г. Албания подписа договор с турската компания Baykar за закупуване на три дрона, които според албанските власти са "само първата част от флота, който се очаква да се разрасне".

Договорът предвижда също така поддръжка на машините и обучение на повече от 30 души.

Моделът дронове TB2 на частната турска компания Baykar се е доказал в Либия и Азербайджан, а след това и в Украйна, където TB2 бяха използвани от украинските сили още от първите часове на руската инвазия през февруари 2022 г.

Според уебсайта на производителя тези 6,5-метрови машини, които са наполовина по-леки от американския конкурент Reaper, са способни да летят до 27 часа в продължение на един час със скорост, надвишаваща 220 км/ч. Те могат да носят "четири интелигентни боеприпаса с лазерно насочване". /БГНЕС