Великобритания обяви частни инвестиции от 37 милиарда долара за нови проекти

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак обяви частно финансиране в размер на 29,5 млрд. паунда (37,2 млрд. долара) за нови проекти в Обединеното кралство, след като повече от 200 изпълнителни директори пристигаха в Лондон за Глобалната инвестиционна среща на върха 2023.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че новите инвестиции ще създадат 12 000 работни места "в нашите най-иновативни сектори, включително технологии, науки за живота, възобновяеми енергийни източници, жилищно строителство и инфраструктура", предаде АФП.

"Днешните инвестиции са огромен вот на доверие в бъдещето на икономиката на Обединеното кралство", заяви Сунак в изявление преди откриването на събитието в двореца Хамптън Корт, недалеч от Лондон.

"Привличането на глобални инвестиции е в основата на моя план за развитие на икономиката", добави той.

Инвестициите включват 10 млрд. паунда през следващите четири години от австралийския фонд IFM Investors "за мащабни инфраструктурни проекти и проекти за енергиен преход".

Испанската енергийна компания Iberdrola обяви финансиране в размер на 7 млрд. паунда за офшорна вятърна инфраструктура, а американският технологичен гигант Microsoft планира да инвестира 2,5 млрд. паунда в инфраструктура за изкуствен интелект (ИИ), включително центрове за данни.

Германската компания BioNTech Laboratories ще инвестира около 1 млрд. паунда за 10 години, като ще разшири научноизследователската и развойната си дейност с нова лаборатория в Кеймбридж, Източна Англия, както и с експертен център за изкуствен интелект в Лондон.

На 24 ноември японският автомобилен гигант Nissan обяви, че ще инвестира до 2 млрд. паунда в изграждането на два нови модела електрически автомобили в Обединеното кралство, както и на огромна фабрика за производство на батерии.

В обявения миналата седмица бюджет министърът на финансите Джереми Хънт отдели 4,5 млрд. паунда помощ за стратегически промишлени сектори, включително автомобилостроене, аерокосмическа промишленост, зелена енергия и науки за живота.

Това е второто издание на срещата на върха, която за първи път се проведе през 2021 г.

Сунак и министърът на бизнеса и търговията Кеми Баденоч откриха събитието, като в него участваха изпълнителни директори, сред които Стивън Шварцман от Blackstone, Аманда Блан от Aviva, Дейвид Соломан от Goldman Sachs и Джейми Даймън от JP Morgan Chase. /БГНЕС