Високопоставени бойци сред 12-те убити при израелските удари в Газа

Израел нанесе въздушни удари срещу палестинската групировка "Ислямски джихад" в ивицата Газа, съобщиха военните, а министерството на здравеопазването на контролираната от Хамас територия съобщи, че са убити 12 души, предаде АФП.

Министерството заяви, че сред загиналите има жени и деца, но не даде повече подробности за самоличността на жертвите.

Израелската армия заяви, че е нанесла удари по трима лидери на "Ислямски джихад".

Бойната групировка потвърди, че са убити трима високопоставени служители, като в изявление ги посочи като Джихад Ганам, секретар на военния съвет на бригадите "Ал Кудс", и Халил ал Бахтини, също член на съвета и командир на военното крило в северната част на Газа.

Третият, Тарек Езедин, е описан от "Ислямски джихад" като "един от ръководителите на военните действия" в окупирания Западен бряг, който действа от Газа.

Операцията се провежда по-малко от седмица, след като "Ислямски джихад" обяви примирие около Газа - с посредничеството на Египет - след ново разпалване на насилието.

Израел и бойците от Газа си размениха трансграничен огън след смъртта в израелски арест на Хадер Аднан, който бе обявил 87-дневна гладна стачка след ареста му заради връзки с "Ислямски джихад".

Терористичната групировка заяви, че Израел е "пренебрегнал всички инициативи на посредниците" и се закани, че ще "отмъсти за лидерите", убити при последните въздушни удари.

Роли на бойците

В отделни изявления, в които подробно се описваше всяка от убитите фигури на "Ислямски джихад", израелската армия потвърди, че "ще продължи да действа за сигурността на цивилното население в държавата Израел".

Израел и бойците в Газа водят множество войни, откакто Хамас пое контрола над палестинския анклав през 2007 г.

Тридневният конфликт в Газа през август миналата година доведе до 49 палестински жертви и нито една от израелска страна.

С днешните жертви броят на палестинците, загинали в израелско-палестинския конфликт досега през тази година, достигна 120 души. /БГНЕС