Вълна от руски дронове атакува пристанище в Одеса

Според украински официални лица Русия е извършила "масирана" атака с безпилотни самолети, насочена към украинския регион Одеса, като е нанесла щети на център за износ на зърно на река Дунав.

Ударите бяха нанесени часове преди срещата на високо равнище в Русия между президента Владимир Путин и турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, който се надява да съживи сделката за зърно, от която Москва излезе през юли и която имаше за цел да защити износа на Украйна в Черно море.

"Седемнадесет безпилотни самолета бяха свалени от нашите сили за противовъздушна отбрана", написа областният управител Олег Кипер в Telegram, като добави, че няма цивилни жертви.

"Но, за съжаление, има и попадения", каза той. "В няколко населени места на Измаилски район са повредени складове и производствени сгради, селскостопанска техника и оборудване на промишлени предприятия."

Пристанището на река Дунав в Измаил, което граничи с Румъния, се превърна в основен маршрут за износ на украински продукти след оттеглянето на Русия от договорената от ООН сделка за износ на зърно.

Украинските военни заявиха, че Русия е използвала произведени в Иран безпилотни летателни апарати "Шахед" при "масираната" нощна атака, която "е била насочена към гражданската инфраструктура в района на река Дунав".

Ударите идват ден след като Украйна отблъсна атака на руски безпилотни самолети в същия регион, а руската армия заяви ден по-рано, че е насочила ударите си към съоръжения за съхранение на гориво в дунавския пристанищен град Рени.

Битката за Крим

Крим беше атакуван за последен път на 2 август, когато Русия унищожи три украински военноморски дрона, които бяха насочени към моста, свързващ полуострова с руската суша.

Крим, анексиран от Русия през 2014 г., е обект на нападения от страна на Киев по време на цялата офанзива на Москва в Украйна, но напоследък е подложен на по-интензивни и засилени атаки.

Киев многократно е заявявал, че има за цел да си върне Крим.

На 24 август Украйна обяви, че е развяла знамето си на Крим, в символична победа по време на "специална операция" за отбелязване на Деня на независимостта. /БГНЕС