Вьоса Османи: Косово разчита на подкрепата на България за членство в ЕС

"София е дала изключително важен принос на всеки етап от изграждането на мира в региона и на Косово", каза косовският президент Вьоса Османи.

Тя подчерта на пресконференция с българския си колега Румен Радев, че някои държави от Европейския съюз са склонни да злоупотребяват с наказателните мерки, наложени на Косово през юни тази година, за да "поставят условия" на страната по съвсем други въпроси, включително и по въпроса за Асоциацията на общините със сръбско мнозинство, съобщи „Албениън Пост“.

Османи подчерта, че точно срещу такъв подход се е противопоставила проведената преди седмици среща на върха на ЕС със Западните Балкани.

Тя заяви, че предвид крехката ситуация със сигурността в региона и извън него е наложително Косово да предприеме стъпки напред към членство в НАТО.

"Единствено членството на всички държави от Западните Балкани в НАТО ще има дългосрочен ефект върху мира и стабилността в целия ни регион", заяви тя.

Говорейки за отношенията между Косово и България, Османи подчерта, че София е дала изключително важен принос на всеки етап от изграждането на мира в региона и на Косово.

"Виждаме България като приятелска държава, като партньор и съюзник, затова сме готови и изпълнени с желание за положително развитие в различни области на двустранното ни партньорство, като ангажиментът към КФОР, признаването на независимостта на Косово, подкрепата за Косово в Международния съд и за членството ни в международни организации, и продължаващата подкрепа за евроатлантическата интеграция на нашата страна", добави тя. /БГНЕС