Зеленски: Путин ще продължи инвазията, дори ако конфликтът бъде замразен

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на срещата на върха в Давос, че Путин ще продължи инвазията си в Украйна, дори ако боевете на обширния фронт спрат, предаде АФП.

Нахлуването на руската армия в Украйна предизвика ожесточени и скъпоструващи боеве, но през последната година фронтовата линия почти не се е изместила.

"След 2014 г. имаше опити за замразяване на войната в Донбас", каза Зеленски по отношение на индустриалния изток на страната си.

"Имаше много влиятелни гаранти - канцлерът на Германия, президентът на Франция, но Путин е хищник, който не се задоволява със замразени продукти", каза той на световния политически елит.

Украинският президент имаше предвид преговорите в Минск между Германия, Франция, Украйна и Русия, които имаха за цел да сложат край на сраженията между украинските военни и подкрепяните от Кремъл сепаратисти, окупирали през 2014 г. обширни територии в Източна Украйна.

Украинските официални лица редовно изтъкват тези кръгове от преговори в столицата на Беларус като доказателство, че преговорите с Москва са безсмислени, тъй като Кремъл е наредил нахлуването в Украйна въпреки споразуменията за прекратяване на огъня.

Зеленски използва сцената в Давос, за да каже на аудиторията, че руският лидер има експанзионистични цели, надхвърлящи дори границите на Украйна.

"Ако някой си мисли, че става дума само за нас, само за Украйна, той се лъже из основи", каза той.

"Възможните посоки и дори срокове за нова руска агресия извън Украйна стават все по-очевидни", твърди украинският лидер.

Зеленски заяви, че за да може Киев да руските нашественици, неговите сили се нуждаят от помощ от Запада за укрепване на военния си капацитет във въздуха.

"Трябва да спечелим въздушно превъзходство за Украйна", подчерта Зеленски.

"Партньорите знаят какво е необходимо и в какво количество", каза той и добави: "Това ще позволи напредък по суша"./БГНЕС