Чака се развръзката в битката за местните избори в Турция

На 31 март Турция се изправя пред урните за шести път през последните пет години, за да гласува на местни избори.

Въпреки че това са местни избори, атмосферата не се различава от тези при общите избори, тъй като управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и нейният съюзник Партията националистическо движение (ПНД) прекомерно използват реториката за "избора на оцеляването на държавата и нацията".

Ето всичко, което трябва да знаете за последните анкети на Турция преди президентските и парламентарни избори през 2023 г.

Как работят местните избори?

Хората на Турция отиват на избори, за да избират местните си администратори веднъж на всеки пет години.

В Турция има единна държавна система, като 81 провинции са подчинени на централното правителство в Анкара.

Ще бъдат избрани общо 20 498 членове на общинските съвети.

Изборите ще се проведат между 9 и 17 часа в западните региони и между 8:00 и 16:00 часа в източните райони на страната.

Ще бъдат избрани и 50 000 мухтари (кметове на села или квартали).

Кой ще гласува?

Според Върховния избирателен съвет (ВИС) регистрираните гласоподаватели в Турция са 57 058 636 . От тях жените са 28 929 732, а мъжете 28 128 904.

1 002 293 или 1.75 процента са избирателите, които са навършили 18 г. след юни 2018 г. и които ще гласуват за първи път.

44 212 704 души или 77.4% са гласоподавателите, живеещи в 30-те големи общини.

57-те милиона гласоподаватели ще могат да реализират правото си в 51 851 избирателни секции.

Кой участва в надпреварата?

Два съюза или общо 12 партии ще участват в изборите. В 51 от 81 провинции управляващата ПСР и съюзникът ѝ ПНД ще участват в изборите като Народен съюз, в останалите 30 те ще бъдат съперници.

Народният съюз беше формиран между ПСР, ПНД и Партията Велик съюз (ПВС) преди президентските и парламентарни избори през 2018 г.. На парламентарния вот той получи 53.66 процента от гласовете.

Основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) и нейният съюзник Добрата партия (ДП) също ще продължат да бъдат „Национален съюз“, какъвто формираха през 2018 г. В 49 общини те ще са съѝюзници, в 32 – съперници.

Има ли "въображаеми избиратели"?

Веднага след като бяха оповестени списъците на гласоподавателите през януари, се появиха твърдения за наличието на въображаеми избиратели.

РНП обяви, че са открили над 500 въображаеми избиратели в района на Принцовите острови в Истанбул. Партията заяви, че има избиратели, регистрирани в изоставени сгради, градини или домове, в които не живеят.

В следващите дни подобни твърдения бяха направени и по отношение на другите провинции в страната.

Информационната агенция Месопотамия заяви в своя информация, че регистрациите на 3 178 души от 23 провинции са преместени в окръг Халфети в провинция Урфа.

Вестник “Джумхюриет” съобщи, че в дома на член на ПСР в Истанбул са регистрирани 40 избиратели.

Какво казват партиите?

ПСР&ПНД:“Избори за оцеляване на страната и нацията“

Централната тема на кампанията на Народния съюз е "оцеляването на държавата и нацията".

Ердоган и неговият съюзник Девлет Бахчели, лидерът на ПНД, многократно заявиха, че "оцеляването" зависи изцяло от изхода на изборите на 31 март.

Докато повечето са съгласни, че Ердоган се опитва да консолидира своите поддръжници с такава стратегия, остава да се види дали неговата избирателна база ще приеме оценка, която приравнява общинските избори с оцеляването на държавата.

Ердоган обаче успя да определи донякъде какво да се говори, тъй като някои от повдигнатите от него теми се дискутират повече от обещанията на кандидатите.

Един от акцентите, поставяни от Ердоган напоследък на митингите, в които участва, е трагедията от нова зеландия, където 50 мюсюлмани бяха избити при нападения срещу две джамии в Крайстчърч.

При откриване на тематичен парк в Анкара на 20 март Ердоган каза, че председателят на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу твърди, че в провинция Антакия няма язовири. „наредих на телевизиите, казвайки им „Излъчвайте язовирите ни в Рейханлъ“, така че той да може да види язовирите. Той лъже от сутрин до вечер. Омръзна ни да печелим компенсации [след съдебни дела] поради неговите лъжи“, каза Ердоган пред привържениците си.

Друга редовно отправяна критика към опозицията от Ердоган и други високопоставени представители на ПСР, чиито думи се ретранслират от проправителствените медии, е, че техните противници поддържат контакти със забранената със закон Кюрдска работническа партия (ПКК).

РНП&ДП:“Отиваме на избори, не на война“

Вместо да влиза в задочен спор с Ердоган на своите митинги, лидерът на РНП Кемал Кълъчдароглу и председателката на ДП Мерал Акшенер водят относително спокойна кампания. Обръщайки се към своите привърженици на няколко митинга двамата заедно отправиха умерени послания. Н митинг в провинция Балъкешир на 17 март Акшенер каза:“Ние се отправяме към местните избори сякаш се отправяме към война. Защо местните избори станаха сцена война в думите на г-н Ердоган? Той успява да получи гласове в продължение на 17 години, като ни накара да се борим помежду си.“

Кълъчдароглу каза:“Има 7,5 милиона безработни в Турция. Трябва да се намерят работни места за тях ... но всеки ден има битки, клевети, много думи. Стига! Останете мълчаливи три дена, можете ли!"

Народнодемократичната партия (НДП): „Да вземем обратно нашите общини,ПСР да загуби“

НДП възприе различна стратегия от тази, която използва през 2014 г. , когаято участва в изборите в западните райони, а остави югоизточните на своя съюзник Партишята на демократичните региони (ПДР).

За тези избори НДП ще участва в надпреварата както в югоизточните, така и в други части на страната, но няма да номинира кандидати за седем големи града, включително Истанбул и Анкара. Смята се, че от това решение полза ще има РНП.

Съпредс3едателят на НДП Сезал Темелъ обобщи стратегията като „Печелим в Кюрдистан, правим така, че ПСР и ПНД губят в западните райони“. Той каза:“Всеки глас, който води до губене на почва под краката за съюза ПСР-ПНД е глас за мир“.

Тъй като той използва думата „Кюрдистан“, той беше атакуван от Ердоган на няколко митинга. Неколкократно президентът каза „Няма място в Турция, което се нарича Кюрдистан. Има Кюрдистан в Северен Ирак. Махайте се оттук и отивайте там.“

Отношението на медиите към изборите е партийно и властово оцветено.

Публичните и частните телевизионни канали отказаха да излъчат предизборен клип на НДП.

Подготвен да бъде излъчен по телевизията, клипът започва с въпроса: "Какво видяха тези ръце?" и продължава: "Страдаме от агония, плащаме цената, но никога не сме се отказвали." Видеото завършва с лозунга "Вдигни ръцете си за демокрация".

След това партията стартира кампания в социалните медии, призовавайки своите поддръжници да споделят рекламния клип "от ръка на ръка".

Сезай Темели заяви в телевизионна програма, че ако кандидатите на РНП за Истанбул и Анкара бъдат избрани, "те ще знаят, че ще бъдат избрани с гласове на НДП."НДП не номинира кандидати за нито един от двата града.

Медиите на Демирйорен, един от най-големите медийни конгломерати в Турция, изкриви думите на Темели. В.“Хюриет“ публикува "Открита заплаха и изповед от съпредседателя на НДП Сезал Темели“.

Вестник "Поста" и Си Ен Ен Тюрк използваха подобни заглавия на своите интернет страници.

Друг пример за медийна „безпристрастност“ беше участието на кандидатът от РНП за Истанбул Екрем Имамоглу, когато беше гост на предаването „40 с Букет Айдън“ по Си Ен Ен Тюрк на 13 март. Когато Имамоглу отговаряше на 13-я от 40 въпроси, телевизията прекъсна предаването и започна да излъчва директно реч на президента и председател на ПСР Ердоган./БГНЕС