Дейвид Гиър: Ако РСМ не направи промени в конституцията, Албания продължава към ЕС сама

„Ако промените в конституцията не бъдат направени, това на практика това означава, че процесът ще спре, докато промените не се случат. Други преговарящи страни вероятно ще продължат напред междувременно, като Албания, и това не е някакво предупреждение, а просто изнасяне на фактите. Това заяви европейският посланик в РСМ Дейвид Гиър в интервю за Охриднюз.

„Искаме тази държава в Европейския съюз. Вярваме, че всички можем да се възползваме от вашето членство, ще продължим да се ангажираме и да предлагаме подкрепа, но трудността е, че няма да имате преговорна рамка за процеса на присъединяване, за да ускорите реформите, които са необходими на гражданите, за да се доближат до ЕС", каза той.

БГНЕС припомня, че основната опозиционна партия в страната ВМРО ДПМНЕ остава на мнение, че няма да подкрепи конституционните изменения. От партията твърдят, че единственото решение е да се отиде на избори.

След като бяха одобрени от парламента на страната, председателят на парламента Джафери насрочи пленарна сесия за конституционните промени на 18 август, припомня още БГНЕС. Вчера министър Османи каза, че липсват още 8 депутати за приемането им, а гаранциите, че съседна България няма да излезе с нови искания към Македония в процеса на евроинтеграция, той заяви, че са в Преговорната рамка. /БГНЕС