Джоел Ембийд бе избран за Най-полезен играч в НБА за сезон 2022/23

Центърът на Филаделфия 76-ърс Джоел Ембийд спечели наградата за МВП на редовния сезон в Националната баскетболна асоциация (НБА) сезон 2022/23. 29-годишният баскетболист от Камерун изпревари в гласуването действащия двукратен носител на приза Никола Йокич от Денвър Нъгетс.

Ембийд завърши редовната кампания с 33.1 точки средно на мач, за да спечели втората си последователна реализаторска титла в кариерата, 10.2 борби и 4.2 асистенции. Тройката във вота за Най-полезен играч бе допълнена от звездата на Милуоки Бъкс Янис Адетокумбо, който грабна приза през 2019 и 2020 години. „От дълго време чакам този момент. Много усилена работа. Преживях много. Не говоря само за баскетбол. Говоря за живота ми. Моята история. От къде идвам. Как стигнах до тук и какво ми коства, за да бъда тук“, сподели камерунецът.

Издръжливостта на Ембийд определено бе един от факторите за вота в негова полза. Той игра в 66 мача – вторият най-голям брой в кариерата му, независимо че отново бе засегнат от контузии в плейофите и пропусна първия двубой от полуфиналите на Изток с Бостън Селтикс, спечелен от Фили със 119:115 като гост. Ембийд е първият играч на 76-ърс, който печели отличието след Алън Айвърсън през 2001. Джулиъс Ървинг (1981), Моузес Малоун (1983) и Уилт Чембърлейн (1966-1968) са останалите баскетболисти на Филаделфия, които са завоювали званието.

Контузията на центъра обаче може да се окаже решаваща за шансовете на Фили да стигне до титлата този сезон. Сиксърс не са печелили трофея от 1983-а насам и не са минавали отвъд полуфиналите от 2001-а насам, когато Айвърсън спечели МВП приза. За пета поредна година играч извън САЩ и Канада грабва наградата, което удължава най-дългата серия в историята на Лигата. За втори път международни баскетболисти завършват на първите три места в крайното подреждане – първият път бе миналия сезон. Ембийд е и вторият носител на званието от Африка след легендата на Хюстън Рокетс Хакийм Оладжуон – нигериецът е първи в гласуването през 1994. /БГНЕС