ЕФЖ: Журналистите в Сърбия са изправени пред безпрецедентни заплахи

Заплахите и насилието срещу журналисти в Северна Сърбия са достигнали "безпрецедентно ниво" през последните две седмици, заяви Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), предаде АФП.

"Само за 10 дни не по-малко от седем журналисти са били обект на заплахи и нападения само в град Нови Сад", се казва в позицията.

"Независимо дали става въпрос за физически нападения, вербални обиди, онлайн тормоз или смъртни заплахи, способността на сръбските журналисти да вършат работата си е сериозно компрометирана и тяхната безопасност е изложена на риск".

На 8 март двама журналисти бяха подложени на словесни нападки, докато отразяваха демонстрация по време на преки предавания, а други двама репортери получиха хиляди смъртни заплахи в социалните мрежи.

От средата на март журналистът и професор Динко Грухонич е обект на "кампания за публичен линч, включваща заплахи за физическо насилие", след като в интернет беше публикуван манипулиран видеозапис на негово участие на фестивал в Хърватия.

Видеото е променено, за да се създаде впечатлението, че Грухонич се гордее, че споделя едно име с хърватския военнопрестъпник Динко Шакич.

Грухонич качи снимки в социалните мрежи, на които се вижда как входът на дома му е покрит с графити с обиди.

Тамара Филипович, която работи в Асоциацията на независимите журналисти на Сърбия, заяви: "Броят на заплахите и обидите срещу журналисти в Сърбия се увеличава."

Тя добави: "Като знаем, че Сърбия е страна, в която три убийства на журналисти през последните три десетилетия не са били наказани, ние сме много обезпокоени от всяка заплаха срещу журналисти, която остава ненаказана."

В изявлението си ЕФЖ призовава сръбските власти да започнат незабавно и задълбочено разследване на нападенията.

През 2023 г. Сърбия заема 91 място от 180 държави в Индекса за свобода на печата, изготвян от правозащитната организация "Репортери без граници". /БГНЕС