Филип Лам: Шаби Алонсо винаги е бил стратег

Филип Лам подкрепи треньора на Байер Леверкузен Шаби Алонсо да вземе правилното решение за бъдещето си, наричайки бившия си съотборник от Байерн Мюнхен "стратег".

"Шаби Алонсо винаги е бил стратег. Можеше да се предвиди, че той ще стане велик треньор", каза Лам в интервю за АФП.

Лам игра заедно с Алонсо в продължение на три години в Байерн, като и двамата се оттеглиха през лятото на 2017 г.

Сега Лам е турнирен директор на домакините на Евро 2024 - Германия, докато Алонсо оттогава се превърна в един от най-бързо развиващите се футболни треньори.

Леверкузен на Алонсо е на път да спечели първа титла в историята на Бундеслигата, като в оставащите осем мача се намира на 10 точки от Байерн в първенството.

Непобедени във всички състезания, Леверкузен стигнаха до полуфиналите на Купата на Германия и до четвъртфиналите на Лига Европа.

В резултат на това Алонсо е свързван със завръщане в бившите си клубове Байерн Мюнхен и Ливърпул, като и двата тима ще имат свободни треньорски позиции това лято.

Лам заяви, че умът на Алонсо на терена се проявява не само в треньорската му работа, но и в развитието на кариерата му.

"Шави беше интелигентен играч, но е и интелигентен човек и затова мисля, че той внимателно обмисля какви биха могли да бъдат следващите му стъпки. Дали сега е подходящият момент (да напусне Леверкузен) или по-късно? Развълнуван съм да видя къде ще отиде. Сигурен съм, че в треньорската си кариера той ще ръководи по-големи клубове от Леверкузен“, каза бившият германски национал и световен шампион.

"Любопитен и развълнуван съм...и просто ми харесва да гледам футбола, който той играе в Леверкузен", добави Лам. /БГНЕС