Карадайъ за първия мандат: Днес ще вземем решение какво да правим

“Днес предстои заседание на централното ни оперативно бюро заедно с парламентарната ни група в 16:00 ч. и ще вземем решение какво да правим”. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на БГНЕС.

“Призовавам първо народните представители да дефинират понятието политика, второ да погледнат конституцията каква е отговорността им, трето да застанат пред своята съвест и да видят дали това, което са говорили и са обещавали пред българските граждани доколко са истински и верни. Четвърто да проверят какво искат техните избиратели, защото никой не се интересува от какво имат нужда българските избиратели, от какво има нужда държавата. В тази ситуация е нужно да проявим онази висота да сме адекватни на мъдростта на българските избиратели, които произвеждат точно онова, което е нужно в тази кризисна ситуация”, каза още Карадайъ.

“Какво ще се промени ако има шести поредни избори, ще имаме сходна структура на НС, защото българският народ ни казва за пети път, че няма да овластят никого да управлява еднолично. Ваше е задължението в диалог да намерите формулата за преодоляване на политическата криза”, подчерта отново лидерът на ДПС, след което уточни, че първата политическа сила носи най-голямата отговорност за съставяне на правителство. “Ние наблюдаваме как вторите казват, че им се полага властта и ние сме длъжни да ги имплантираме по някакъв начин във властта. Възраждане няма да ги подкрепят, а и те от друга страна няма. ПП-ДБ казват, че няма да участват в нищо, в което участват ГЕРБ и понякога включват и ДПС към това изказване. Чисто аритметически ако съберем народните представители на ГЕРБ, ДПС и Възраждане са около 140. Тогава тези умни и красиви, които дойдоха от някъде - каква им е формулата. Народът е гласувал за тях и им е отредил определена тежест и определена отговорност в НС, но досега не чух да се пита дали те имат логика, когато говорят тези неща”, коментира Карадайъ.

“Дълго време в България ние си позволявахме да гледаме рушене на демокрация и държавност. Бяхме свидетели на война на институциите”, уточни още лидерът на ДПС. “Вместо след ковид кризата да си възстановим икономиката, ние си позволихме да разпилеем тотално енергията в страната, за две години 5 пъти да ходим на избори. В момента ние наблюдаваме политици на нашия политически терен, които вместо да се ангажират с преодоляването на кризите, те с поведението си довеждат до нови кризи”, подчерта Мустафа Карадайъ. Относно престрелките в прокуратурата Карадайъ заяви следното: “Една от институциите, които трябва да вдъхва доверие, то в нея има вътрешни интриги и замерване с компромати, а това означава, че тези компромати не са създадени от вчера. Това означава, че някой е подготвял във времето тези компромати с цел да създава криза в институцията. Поне в тази кризисна ситуация да стабилизираме институциите, поне да има кризисна стабилност”, призова още Мустафа Карадайъ. /БГНЕС