Китаец триумфира на 200 м бруст във Фукуока със световен рекорд

Китайският плувец Хайян Цин счупи световния рекорд на 200 м бруст, за да оформи доминацията си в стила на Световното първенство във Фукуока, Япония, докато австралийската тийнейджърка Моли О‘Калахан също влезе в историята.

Цин завърши с време 2:05.48, за да прибави титлата на 200 м към златните си отличия на 50 и 100 м бруст, които завоюва по-рано тази седмица. За първи път някой плувец печели и трите състезания в рамките на едно първенство на планетата. Азиатецът финишира пред предишния притежател на световния рекорд Зак Стъблети-Кук от Австралия, който приключи с време 2:06.40, и американеца Мат Фалън с 2:07.74 сек.

Цин заяви, че спечелването и на трите състезания в бруста е била негова цел преди шампионата във Фукуока, но подобряването на върховото постижение е било „изненада“. „Хората имат две страни – у мен има малък ангел и малък дявол. Мислех си, че мога да загубя, защото вече бях спечелил два златни медала, но преди състезанието си казах, че не искам да бъда сред загубилите“, сподели 24-годишният китаец.

О‘Калахан също имаше паметен ден, когато стана първата жена, която стига до дубъл на 100 и 200 м свободен стил. 19-годишната плувкиня докосна стената за 52.16 сек, за да защити титлата си на 100 м свободен стил. По-рано през седмицата, тя бе над всички и на 200 м свободен стил, при това със световен рекорд.

„Дори не знаех, че нито една жена не го е постигала – да бъда първата е наистина невероятно. Нямам думи, с които да го опиша – просто съм толкова развълнувана“. За нея това бе четвърто злато във Фукуока, след като бе част от отборите на Австралия, триумфирали на 4х100 м и 4х200 м свободен стил. И двете титли дойдоха след рекордни времена.

Олимпийската шампионка от Южна Африка Татяна Шонмакер спечели световната титла на 200 м бруст за жени, докато унгарецът Хуберт Кош грабна златото на 200 м гръб за мъже. Великобритания ликува с титлата на 4х200 м свободен стил, финиширайки пред САЩ и Австралия. /БГНЕС