Мeцола: Разширяването на ЕС е най-добрата инвестиция в мира и сигурността

В новата геостратегическа среда разширяването на ЕС, основано на ясни цели, критерии и заслуги, винаги ще представлява нашата най-добра инвестиция в мира, сигурността, стабилността и просперитета на нашия континент.

Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след участието си в днешната среща на върха на блока в Брюксел.

"Ето защо е време да започнем преговорите за членство на Босна и Херцеговина в ЕС", каза Мецола.

Тя също така подчерта, че ЕС трябва да продължи да прави всичко необходимо, за да помогне на Украйна да се защити.

„Ние имаме колективна отговорност да ускорим и засилим усилията си, за да ѝ осигурим оборудването, от което се нуждае. Време е да преминем от думи към дела, защото Украйна действа като щит за Европа и е наша отговорност да действаме като щит за Украйна", подчерта председателят на ЕП и посочи, че ЕС трябва да засили санкциите срещу "онези, които подкопават целостта и суверенитета на Украйна", да предприеме "следващите стъпки в процеса на нейната европейска интеграция и да използва замразените руски средства в подкрепа на страната".

"Трябва да продължим с мерките за автономна търговия, но в същото време да защитим нашите фермери и нашия вътрешен пазар. За този проблем времето е от съществено значение", отбеяляза Мецола.

Според нея "в този нов свят никой не може да успее сам". Затова е необходимо да се предприемат огромни стъпки в създаването на рамка за сигурност, която да включва всички държави-членки на ЕС.

"Не можем да говорим за мир, сигурност и стабилност, без да се позоваваме на отчайващата ситуация в Близкия изток. Ето защо Европейският парламент ще продължи да настоява за незабавно прекратяване на огъня и връщане на останалите заложници, както и Хамас да не продължава да действа безнаказано. Това трябва да е нашето общо послание, каза още Роберта Мецола.

Тя подчерта, че ЕС трябва да достави хуманитарна помощ в Газа, защото това е единственият начин да се спасят животи, но и да се работи за мирно решение според решението за две държави - Израел и Палестина.

Припомняйки, че 77 дни преди европейските избори, днес и утре е последната официална среща на върха на ЕС, Мецола подчерта, че е помолила европейските лидери да допринесат за приемането на оставащите правни разпоредби преди края на мандата на настоящия ЕП.

"Така ще покажем, че даваме и насърчаваме хората да излязат и да гласуват, защото всеки глас е важен. Европа ще продължи напред само ако постигне реални и осезаеми резултати, които ще ни позволят да се противопоставим на фалшивия популистки разказ и дезинформацията и пропагандата на актьори, които са очевидно враждебни към европейския проект", каза тя в заключение. /БГНЕС