Под ръководството на Моди Индия стана реален конкурент на Китай

През последните три десетилетия Пейюш Митал често изминава 185-те мили от индийската столица Ню Делхи до град Джайпур. Пътуването винаги му отнема 6 часа.

"В продължение на 30 години съществуваше обещание това пътуване да се извършва за 3 часа. Никога не е било възможно", казва Митал, портфолио мениджър в Matthews Asia, инвестиционен фонд, базиран в Сан Франциско.

"Разшириха магистралата, преминаха от една лента към две и три ленти, всичко е направено. Но това пътуване винаги си е оставало 6 часа", добави той.

С изключение на миналата година, когато пътува със 75 мили в час по нова скоростна магистрала, свързваща двата града, и изминава разстоянието за два пъти по-малко време.

"Челюстта ми падна, когато за първи път се качих на тази магистрала. Казах си: "Уау, човече, как изобщо е възможно това в Индия?", каза Митал.

Качеството на новата инфраструктура в Индия е само една от многото причини, поради които Митал, който управлява фондове, фокусирани върху развиващите се пазари, и други инвеститори са развълнувани от перспективите за растеж на страната.

Финансовите специалисти по света забелязват развитието на Индия от 2014 г. насам под ръководството на министър-председателя Нарендра Моди, който заяви, че иска южноазиатската страна да се превърне в икономика с обем 5 трилиона долара до 2025 г.

Оптимизмът в най-многолюдната страна в света е в рязък контраст с настроенията в Китай, който се бори с множество икономически предизвикателства, включително ускорено изтичане на капитали от страната.

Фондовите пазари на страната претърпяха продължителен срив след последните върхове през 2021 г., като пазарната стойност на борсите в Шанхай, Шънджън и Хонконг се понижи с над 5 трилиона долара. Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) се сринаха миналата година, а през януари отново спаднаха, като се понижиха с близо 12% в сравнение със същия месец на 2023 г.

Междувременно борсата в Индия достига рекордни стойности. Стойността на компаниите, регистрирани на индийските борси, надхвърли 4 трилиона долара в края на миналата година.

Бъдещето изглежда още по-светло. Пазарната стойност на Индия се очаква да се удвои до 10 трилиона долара до 2030 г., според доклад на Jefferies, което ще я направи "невъзможна за пренебрегване от големите глобални инвеститори".

"Китай не може да се развива, така че коя е другата страна, която може би може да замени Китай?", каза Митал. "Няма друга държава като Китай освен Индия ... под някаква форма или по някакъв начин тя е заместителят, който може би светът търси, за да стимулира растежа".

Япония е облагодетелствана от инвеститорите, които търсят алтернатива на Китай - миналата седмица токийският бенчмарк индекс достигна нов връх за първи път от 34 години, подпомогнат от подобряването на корпоративните печалби и слабата йена. Но страната е в рецесия и наскоро загуби позицията си на трета по големина икономика в света от Германия.

Последната ревизия на световния индекс на акциите, изготвена от MSCI, отразява оптимистичното отношение към Индия. Този месец MSCI съобщи, че ще увеличи дела на Индия в своя индекс на развиващите се пазари от 17,98 % на 18,06 %, като същевременно ще намали дела на Китай до 24,77 %.

Индексите на MSCI помагат на институционалните инвеститори по света да решават как да разпределят парите си и къде да насочат проучванията си.

"Преди няколко години делът на Индия в индекса на MSCI за развиващите се пазари беше около 7%", каза Адитя Суреш, ръководител на отдела за изследване на акции в Индия в Macquarie Capital.

Тъй като Индия се насочва към национални избори през следващите месеци, пазарните наблюдатели се надяват управляващата партия "Бхаратия Джаната" на Моди да спечели трети мандат, което ще доведе до по-голяма предвидимост на икономическите политики през следващите 5 години.

"Ако Моди се завърне с мнозинство и има политическа стабилност, тогава със сигурност мога да кажа с увереност, че ще има много по-голям инвеститорски интерес към Индия на по-устойчива основа", каза Митал.

Следващият двигател на световния растеж

Има основателни причини за еуфорията около Индия. От нарастващото младо население до работещите фабрики - страната има много предимства.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква Индия да нарасне с 6,5 % през следващата финансова година в сравнение с 4,6 % за Китай. Анализаторите от Jefferies очакват страната да стане третата по големина икономика в света до 2027 г.

Подобно на Китай преди повече от три десетилетия, Индия е едва в началото на инфраструктурната си трансформация, като харчи милиарди за изграждане на пътища, пристанища, летища и железопътни линии.

„Инвестициите в цифрова и физическа инфраструктура имат много силен мултиплициращ ефект върху икономиката, който не може да бъде върнат назад", каза Суреш.

Най-бързо развиващата се голяма икономика в света също се опитва да се възползва от преосмислянето на веригите за доставки, което се извършва сред компаниите. Глобалните предприятия искат да диверсифицират операциите си извън Китай, където се сблъскаха с пречки по време на пандемията и са изложени на рискове, произтичащи от напрежението между Пекин и Вашингтон.

"Индия е основен кандидат да се възползва от "приятелското преместване" на веригите за доставки, особено за сметка на Китай", написа Юбер дьо Барош, пазарен икономист в Capital Economics.

В резултат на това някои от най-големите световни компании, включително доставчикът на Apple Foxconn, разширяват дейността си в Индия. Главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск заяви през юни миналата година, че компанията му иска да инвестира в Индия "колкото е възможно по-скоро".

"Моди наистина е загрижен за Индия, защото ни подтиква да направим значителни инвестиции в Индия, което е нещо, което възнамеряваме да направим", заяви Мъск.

Но някои се притесняват, че увереността на Индия може да граничи с високомерие.

Заслужава ли си целият този шум?

Въпреки че интересът към петата по големина икономика в света се увеличава, високите цени на индийските акции отблъскват някои международни инвеститори.

„Индийските акции винаги са били скъпи в сравнение с други развиващи се икономики, но сега премията върху премията се е разширила", твърди Суреш.

Вътрешните инвеститори, както на дребно, така и институционални, изглежда отминават тези високи оценки, което води до безпрецедентни върхове на индийския фондов пазар.

По данни на Macquarie само инвеститорите на дребно притежават 9% от стойността на индийския пазар на акции, докато чуждестранните инвеститори са малко под 20%. Анализаторите обаче очакват чуждестранните инвестиции да се увеличат през втората половина на 2024 г., след като изборите вече са приключили.

Има и друго потенциално предизвикателство. Въпреки новия си икономически размах Индия няма капацитета да поеме всички пари, които изтичат от Китай, чиято икономика все още е около пет пъти по-голяма.

„Китай има твърде много компании, които са на стойност 100 и 200 милиарда долара. Трудно е да се намери дом за такива пари в Индия", заяви Митал.

Но фактът, че стремителният напредък в Индия се движи от местни инвеститори, допринася за силните страни на държавата и намалява зависимостта ѝ от чуждестранните финансови потоци.

Освен геополитическите раздори и несигурните икономически перспективи, чуждестранните компании и инвеститори стават все по-предпазливи по отношение на вътрешнополитическите рискове в Китай, включително възможността за обиски и задържания. Институционалните инвеститори все още са много предпазливи по отношение на покупката на китайски акции, въпреки че много от тях сега изглеждат изгодни.

Индия, от друга страна, се радва на добри отношения със Запада и други големи икономики и агресивно ухажва големи фирми да открият заводи в страната.

В речта си за бюджета през февруари индийският министър на финансите Нирмала Ситхараман заяви, че притокът на ПЧИ от идването на Моди на власт през 2014 г. досега възлиза на близо 600 млрд. долара, което е два пъти повече от предходното десетилетие.

"За да насърчим устойчивите чуждестранни инвестиции, ние водим преговори за двустранни инвестиционни договори с нашите чуждестранни партньори в духа на принципа "първо развий Индия", добави тя./БГНЕС

---------------- ---------------- ---------------- ---------------- ---------------- ----------------

Дикша Мадхок, Си Ен Ен