Пожарът в психото в Бургас тръгнал от неизгасена цигара

Пожарът в психодиспансера в Бургас не е тръгнал от електрическата инсталация, а най-вероятно е причинен от незагасена цигара.


„Тепърва днес предстои оглед, който ще установи причините за пожара в Центъра за психично здраве в Бургас, но предвид спецификата на заведението и предвид това, че пожарът не е започнал от ел. инсталацията се предполага, че причината за възникване на пожара е „външен източник“", заяви комисар Николай Николв – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС от морския град.

Текат разпити. На този етап, без да са завършили експертизите на пожарната и полицията, няма как да се определят щетите, но на пръв поглед най-засегнати са коридорите на деветия етаж.

„По стаите няма поражения, така че с помощта на Общината, бързо могат да бъдат възстановени щетите от пожара, за да може да се използва деветият етаж, тъй като Центърът за психично здраве е единственото заведение, в което се лекуват психично болни пациенти в Бургаска област и 13 общини насочват подобни пациенти към центъра. Затова са необходими всяка стая и всяко легло", каза управителят на ЦПЗ-Бургас д-р Надя Желязкова.

БГНЕС припомня, че сигналът за пожар в Областния диспансер за психично здраве със стационар "Проф. д-р Иван Темков" е подаден на 12 февруари около 19.07 часа. Своевременно на място бяха изпратени автопатрули от Първо, Второ и Пето Районни управления – Бургас, които предприеха действия по обезопасяване на местопроизшествието и евакуиране на настанените за лечение и персонала. Пристигнаха и четири противопожарни автомобили с 14 огнеборци, които потушиха пожара.

При инцидента пострадал един от пациентите на диспансера – 51-годишен бургазлия, който бе настанен за лечение в отделение "Реанимация" на УМБАЛ – Бургас, без опасност за живота, с 5% изгаряния и затруднено дишане.

Други четирима пациенти бяха леко обгазени.

Работата по случая продължава, като причината за възникването на инцидента е в процес на изясняване. /БГНЕС