Предизвикателства пред Зеленски, докато съдбата му се решава на бойното поле

Катапултиран във война, която не е започнал, Володимир Зеленски сега няма друг избор, освен да надделее във военно отношение срещу Русия, твърдят анализатори пред АФП.

След като отказа на президента Владимир Путин бърза победа, украинският лидер няма желание да преговаря, като конфликтът изглежда ще се проточи.

Ето обобщение на основните предизвикателства пред Зеленски, докато бъдещето му се разиграва на бойното поле:

Да си върне територията

През първите няколко седмици от руското нахлуване Зеленски изглеждаше готов да преговаря, но сега ситуацията се превърна във война на изтощение с огромни разходи за живота на войниците и военната техника.

"Той е убеден, че войната трябва да следва своя ход, че той има своите оръжия, а руснаците - своите слабости", казва Ели Тененбаум от Френския институт за международни отношения IFRI. "В началото беше склонен да направи отстъпки, защото беше много уплашен, но сега вече е навлязъл в руслото на нещата", каза Тененбаум.

"Концепцията е ясна", каза Уилям Тейлър, бивш посланик на САЩ в Украйна, а понастоящем в Института за мир на САЩ. "Той спира инерцията, контраатакува и се оттласква назад към ситуацията от 24 февруари" - денят, в който Русия нахлу.

Това би съвпаднало с изявлението на украинския министър на отбраната Олексий Резников пред британския вестник The Times, че все още разполага с "един милион" войници, които да хвърли в битката.

"Политическото решение за контраофанзива вече е взето", казва украинският политически анализатор Анатолий Октисюк. "Кампанията за освобождаване на окупираните територии вече е започнала."

Изнуряване на врага

Украинската армия е показала, че се оттегля само когато няма друга възможност, както в Северодонецк и Лисичанск на изток, където се съпротивляваха на руската армия възможно най-дълго.

"Украинците ги накараха да си платят за тази земя доста твърдо", каза високопоставен служител на отбраната на САЩ, който помоли да не бъде назоваван.

И двете страни изглежда вярват, че времето е на тяхна страна, каза Иван Клишч, изследовател в университета в Тарту, Естония.

„Едната страна трябва да греши в пресмятанията си и това ще бъде страната, която е най-малко способна да издържи на изискванията, които войната налага", каза той.

Воюващите съседи също така знаят, че логистиката е от ключово значение, и се опитват да парализират доставките, като например когато Украйна заяви, че е поразила руски склад за боеприпаси в окупираната южна Херсонска област.

Защита на аурата си

Зеленски, бивш телевизионен водещ, беше противоречива фигура в Украйна преди войната.

"Реформите не се осъществяваха... и имаше всякакви политически интриги", казва Анджела Стент, експерт по отношенията на Запада с Русия в американския институт "Брукингс".

Но оттогава насам, според нея, той се е превърнал в "много ефективен военен лидер, очевидно използвайки всички умения, които е усвоил като комик и телевизионен актьор, за да общува добре".

Според анализатори запазването на този имидж е от решаващо значение за бъдещите позиции на Зеленски, дори и в условията на нарастващ натиск, който според наблюдателите изглежда не оказва голямо влияние върху енергийните му нива.

"Не съм видял никакви признаци, че това го изтощава", казва Тейлър. "Той върши блестяща работа. По всичко личи, че силата, която притежава, е връзката му с украинския народ", каза той.

Клишч се съгласи, като заяви, че няма данни Зеленски "да се е сринал психически, емоционално или физически през последните няколко месеца". Вместо това той изгражда образа на "решителен лидер, който е съсредоточен и ангажиран да спечели войната".

Запазване на украинското единство

Въпреки смъртните случаи, лишенията и страха сред украинското население, единството на нацията се запазва и изглежда, че има малка обществена подкрепа за преговори с Москва.

"Това не означава, че това няма да се случи", каза Тейлър. "Трябва да има граница на това колко болка могат да понесат." Засега, отбелязва той, "те все още не са го достигнали".

Ако в единния фронт на Украйна се появят пукнатини, те най-вероятно ще са заради разногласията между тези, които отхвърлят всички териториални отстъпки, и тези, които не ги отхвърлят. Засега всякакви призиви за преговори "могат да бъдат насърчавани единствено от проруските сили в Украйна", които са "встрани" от украинската политика, каза Октисюк.

Но мненията могат да се променят с напредването на конфликта.

"Цената на войната става все по-очевидна за украинското население", казва Клишч, добавяйки, че всеки сериозен неуспех на бойното поле или тактическа грешка може да доведе до разговори за компромис.

Запазване на Запада на своя страна

Войната задълбочи отношенията между Украйна и западните правителства, като Киев дори получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

Посланието на Зеленски към западните му съюзници "е, че той се бие за нас. Той изтъква това отново и отново и съм сигурен, че вярва в това", каза Тейлър.

Но анализаторите подозират, че той също така знае, че западната подкрепа ще продължи само толкова дълго, колкото е неговата съпротива на бойното поле.

"Ако Украйна успее да проведе успешна офанзива със западни оръжия, тогава мнозина ще бъдат окуражени от перспективата, че Украйна може да си върне някои територии", каза Майкъл Кофман от американския мозъчен тръст CNA.

Но ако това не се случи, "много хора ще бъдат разочаровани или може би обезкуражени и ще предположат, че дори при значителни доставки на западно оръжие и оборудване, най-добрият вариант за Украйна е да се стреми да си върне територията на масата за преговори, а не на бойното поле", каза той. /БГНЕС