Турция представи собствен товарен дрон

Турция въведе ново попълнение в своя флот от безпилотни летателни апарати (БЛА) - товарен дрон, предаде изданието Анюз.

Товарният безпилотен летателен апарат на Turkish Aerospace Industries (TAI) беше представен с гордост в Париж, подчертавайки напредъка на Турция в тази област.

Турската отбранителна промишленост се е фокусирала много върху товарните безпилотни летателни апарати.

Както частният, така и публичният сектор имат активни проекти от 2019 г. насам, които сега се материализират.

Този товарен безпилотен летателен апарат е идеален пример за това, тъй като е създаден да стане изключително важен във военната логистика, особено в районите, изправени пред логистични проблеми.

Първоначалната версия, изложена като малък модел, е проектирана да носи полезен товар до 50 кг, което позволява транспортирането на ценни доставки като оръжия, боеприпаси, гориво, оборудване и провизии.

Този товарен безпилотен летателен апарат е изграден гъвкаво, бързо и с високи нива на безопасност, като се добавя към установената инфраструктура, използвана в други въздушни платформи на TAI.

Включени са и подсистеми от предишни модели БЛА, като ANKA-2, Aksungur и ANKA-3, което предполага подобен подход в автопилота и авиониката.

Настоящата му версия изглежда компактна, въпреки че основната му цел е бързо достигане на целеви места и извършване на маневрени движения, въпреки ограниченото време за престой във въздуха.

Очаква се да бъде конструирана и по-голяма версия.

Конструкцията му позволява да носи различни видове полезен товар, включително камери и потенциално друго оборудване като радари или боеприпаси, което му дава възможност за приложение както във военни, така и в граждански сценарии.

Използването на товарни безпилотни летателни апарати може да се приложи например в медицината. По подобен начин във високорискови или засегнати от бедствия райони тези БЛА могат да доставят доставки, до които иначе би било трудно да се достигне по суша.

Цената също е фактор, който трябва да се вземе предвид при разполагането на БЛА, тъй като Турция разчита предимно на по-скъпи хеликоптери за гореспоменатите действия.

Анкара прави значителна крачка към бъдещото бойно поле чрез разполагането на тези безпилотни летателни апарати, решавайки предизвикателствата, свързани с доставките и прехвърлянето, с помощта на безпилотни платформи.

Не е публикувано официално изявление относно интегрирането на товарния безпилотен летателен апарат TUSAŞ, провежданите тестове показват, че напредъкът е бърз. /БГНЕС