Започна съдебният процес срещу основателя на Blackwater Ерик Принс

В Австрия започна съдебен процес срещу основателя на частна охранителна фирма и съюзник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който беше обвинен в износ на два самолета, модифицирани за военна употреба.

Ерик Принс, основател на частната охранителна фирма Blackwater, е обвинен заедно с още четирима души в нарушаване на австрийския Закон за военните материали, като е модифицирал и изнесъл два селскостопански самолета.

Единият от двата самолета беше експортиран през 2014 г. и изпратен в Южен Судан. Вторият през 2015 г. в България, член на ЕС.

Принс - който пристигна в областния съд във Wiener Neustadt, облечен в костюм и синя вратовръзка, заобиколен от екипа си от адвокати - не се призна за виновен, както и останалите обвиняеми.

Ако бъдат признати за виновни, петимата могат да бъдат осъдени на до три години затвор.

Твърди се, че Принс - брат на бившия министър на образованието на САЩ Бетси ДеВос - е работил с компанията Airborne Technologies, базирана във Wiener Neustadt, която е модифицирала самолетите.

Според прокурорите самолетите са били "модифицирани за бойна употреба", като наред с други промени компанията е укрепила пилотската кабина и е инсталирала специална камера, както и елементи, където "могат да бъдат прикрепени оръжия".

Защитата отхвърли, че самолетите са били модифицирани за военна употреба, като заяви, че те по никакъв начин не могат да бъдат квалифицирани "като военни материали".

"Всичко, което е направено тук, е напълно законно", заяви адвокатът на Принс Норберт Вес пред репортери извън съда.

Заедно с 54-годишния Принс подсъдими са австралийски пилот, който е управлявал самолетите от Австрия, както и двама ръководители на Airborne и друг пилот, за когото се твърди, че е действал като консултант.

Присъдата може да бъде произнесена след второ изслушване следващия месец.

Принс, бивш морски тюлен, си спечели печална слава като ръководител на компанията Blackwater, чиито наемници бяха обвинени в убийството на невъоръжени иракски граждани в Багдад през 2007 г.

Четирима бяха осъдени, но помилвани от Тръмп през 2020 г.

През 2009 г. Blackwater се преименувана на Xe, а две години по-късно на Academi.

През 2021 г. следователи на ООН установиха, че Принс е нарушил оръжейното ембарго на ООН за Либия, според доклад, подробно описан от американските медии.

В доклада се казва, че Принс е изпратил сили от чуждестранни наемници и оръжия на Халифа Хафтар, който се бореше да свали подкрепяното от ООН либийско правителство през 2019 г. /БГНЕС