Дуда връчи на Моравецки първия мандат за съставяне на правителство

Президентът на Полша Анджей Дуда възложи на настоящия министър-председател Моравецки да направи първия опит за съставяне на ново правителство, след като управляващите консерватори спечелиха изборите миналия месец, но не успяха да получат парламентарно мнозинство, предаде АФП.

Партията "Право и справедливост" (ПиС) излезе първа след парламентарните избори на 15 октомври, но без ясно мнозинство и с малки шансове да сформира коалиция.

"Реших да възложа мисията за съставяне на правителство на министър-председателя Матеуш Моравецки", заяви Дуда, който е съюзник на управляващите консерватори.

"Ако мисията на представителя на партията "ПиС“ не успее, тогава на следващия етап парламентът ще избере кандидат за министър-председател и аз ще го назнача незабавно", добави той в телевизионна реч.

Либералният блок "Гражданска коалиция" на лидера на опозицията Доналд Туск завърши на второ място, но заедно с две по-малки партии - центристката "Трети път" и "Левите" - си осигуриха мнозинство от 248 депутати в 460-местния парламент.

Не е ясно с кого би могла да управлява "ПиС“, която получи 194 места, тъй като наблюдателите отбелязват липсата на жизнеспособни коалиционни партньори.

Туск, който е бивш премиер и бивш ръководител на Европейския съвет, обвини Дуда, че печели време.

Той повтори обвинението на 6 октомври на митинг точно преди изявлението на Дуда, след като местните медии бяха разкрили решението на държавния глава.

"Президентът заяви, че ще назначи Моравецки... Така че, както казах, те ще искат да откраднат още няколко дни", каза Туск пред поддръжници в югозападния град Вроцлав.

Той заяви, че това е жалко, тъй като в момента времето е от съществено значение за Полша.

По време на предизборната кампания опозиционният лидер обеща да възстанови връзките с ЕС и да деблокира замразените средства от ЕС до декември.

Брюксел е блокирал достъпа на Полша до 35 млрд. евро от фондовете на блока за възстановяване от пандемията Covid заради спора за съдебните реформи.

Отношенията на Полша с ръководните институции на ЕС рязко се влошиха, откакто „ПиС“ дойде на власт, поради възприеманото отстъпление на Варшава по отношение на демокрацията./БГНЕС