Израел осуети атентат срещу министъра на националната сигурност Бен-Гвир

Израел арестува терористична клетка, ръководена от иранци, която планирала да извърши терористични нападения срещу израелски граждани и да се насочи към министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, става ясно от съобщение на израелската агенция за сигурност Шин Бет, цитирано от „TVP World”.

Шин Бет арестува петима души - трима палестинци и двама израелски граждани, които са били вербувани от иранския режим с цел дестабилизиране на сигурността на Израел.

За двама от палестинските заподозрени, идентифицирани като Мурад Камамджа и Хасан Муджарима, се твърди, че са били под ръководството на йордански жител, действащ от името на иранските сили за сигурност. Шин Бет твърди, че мисията им е включвала контрабанда на оръжия в Израел и събиране на разузнавателна информация за две потенциални мишени за атентати: Бен-Гвир и Йехуда Глик.

Основната цел на терористичната дейност на двамата заподозрени е била да подпалят израелски автомобили, както посочва агенцията.

По отношение на двамата арестувани израелски граждани, които са жители на Северен Израел, Шин Бет заяви, че те са били вербувани от оператор, базиран в Дженин, още през юни. Те са извършили палеж на автомобил в Хайфа и са го заснели. Агенцията предполага, че този акт вероятно е послужил като "тест", проведен от иранските организатори, за да оценят готовността на израелските граждани да участват в нападения.

Шин Бет подчерта сериозната си загриженост относно участието на израелски граждани в терористични заговори и заяви, че срещу заподозрените, задържани от силите за сигурност, са издадени обвинителни актове.

В отговор на осуетения опит за убийство Бен-Гвир изрази своята благодарност за усилията на израелския апарат за сигурност. "Изразявам благодарност на служителите на Главната служба за сигурност и на силите за сигурност, които разкриха и заловиха терористичната клетка, възнамеряваща да убие израелски министър", написа министърът на националната сигурност. "Ще продължа да действам безстрашно и решително, за да доведа до фундаментална промяна в условията на лишаване от свобода на терористите в затвора, да продължа борбата с тероризма, да защитя правото на молитва и еврейския суверенитет на Храмовия хълм, както и да осигуря сигурността и мира на израелските граждани", написа той в социалната медийна платформа „X“./БГНЕС