Михаел Рот: РСМ трябва да изпълни задълженията си по пътя към членство в ЕС

Председателят на комисията по външни работи в германския парламент (Бундестаг) и бивш министър за Европа в германското МВнР, Михаел Рот, посочи, че е важно за стабилността на целия регион Северна Македония да изпълни задълженията си и да остане активна по пътя към преговорния процес за членство Европейския съюз, като посочи, че ЕС цели да превърне 2030 г. в "годината на ново разширяване".

Това стана ясно след среща между Михаел Рот и вицепремиера по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич.

Европейската перспектива на региона, новият план за ускоряване на преговорите за присъединяване с ЕС и значението на насърчаването на регионалното сътрудничество, особено през предстоящия период, бяха част от темите на срещата между двамата.

Според Маричич само заедно, с по-голяма ангажираност и сътрудничество, Западните Балкани и ЕС могат да изградят "Европа, която е безопасна, която напредва и се развива". Маричич посочи, че правителството полага усилия да запази динамиката на процеса и Северна Македония да продължи преговорите със съседните страни.

На срещата е направен изводът, че Берлинският процес навлиза в нова фаза и се очаква да напредне и да допринесе много повече за ускоряването на европейската интеграция на региона.

Днес в Тирана започва срещата на върха на Берлинския процес, на която албанският премиер Еди Рама ще бъде домакин на лидерите на Балканите и ЕС, в която ще участва и министър-председателят Николай Денков. /БГНЕС