Нелегална имиграцията през Средиземноморието се е увеличила с близо 300%

Мигрантите, пресичащи Средиземно море, са се увеличили драстично, тъй като организираните трафикантски банди произвеждат много по-лесно самоделни лодки, заяви ръководителят на граничната агенция на Европейския съюз.

Броят на преминаванията през централната част на Средиземно море се е увеличил с почти 300% през първите четири месеца на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година, като са установени почти 42 200 влизания.

"Никога досега не съм виждал такова нещо", заяви ръководителят на Frontex Ханс Лейтенс в интервю.

Преминаванията по този маршрут съставляват малко повече от половината от близо 80 700-те незаконни влизания в ЕС досега през тази година, допълни Лейтенс.

"Особено от Тунис в момента виждаме, че в сравнение с миналата година ръстът е 1100%", каза той.

Равнището на пресичане на границата през Централното Средиземноморие е най-високото, откакто агенцията започна да събира данни през 2009 г., съобщава АФП.

Това увеличение е повлияно от промяната в начина на действие на трафикантите на хора и по-ниската цена за еднократно преминаване.

"В момента те използват малки метални импровизирани лодки, които могат да бъдат произведени на плажа в рамките на един ден, 24 часа, които ще струват около 1000 евро (1090 долара)", каза Лейтенс.

Тъй като цените се понижават, обемът трябва да се увеличи, което може да обясни и цифрите в момента.

Контрабандистите стават все по-организирани и се конкурират помежду си, каза ръководителят на Frontex.

"Истинска дилема".

Поне в един случай лодка е била потопена от конкуренти.

Human Rights Watch и други групи за защита на правата на човека обвиниха Frontex, че е съучастник в злоупотребите с мигранти в Либия, тъй като си сътрудничи с либийската брегова охрана при прехващането на лодките.

Агенцията не си е сътрудничила с Либия, заяви Лейтенс, и отрече твърденията, че е подстрекавала отблъскващите, като ги е информирала за местоположението на лодките в европейските зони за търсене и спасяване.

"Това, което правим, е, че само при бедстващ плавателен съд разпръскваме сигнал "Мейдей" и този сигнал "Мейдей" се получава и от либийските и тунизийските власти", каза той.

"Ако координационният център се съгласи, че издирването и спасяването ще се извършва от либийската брегова охрана, те ще отплават и ще спасят живота на хората. Отблъскването е нещо съвсем различно", заявиха служителите на Frontex.

Той допълни, че агенцията не се интересува от това кой спасява живота, стига да го спасява.

"Разбира се, ние се надяваме, че те няма да попаднат в лагерите, които ООН описва в докладите си. И това за нас в професионален план е истинска дилема", казва Лейтенс

Това се отнася до докладите, че мигрантите, заседнали в Либия, са системно измъчвани и принуждавани към сексуално робство.

Предотвратяване на отблъскването.

През януари, след оставката на бившия директор на агенцията, Лейтенс обеща да възстанови доверието във Frontex и да спре отблъскването на мигранти по границите на ЕС.

Организацията, която преди това беше разтърсвана от твърдения за съучастие в нарушения на правата на човека, ще бъде обновена, обещава Лейтенс.

Но два месеца след встъпването си в длъжност той "не може да увери", че в ЕС не се извършва незаконно изтласкване на мигранти.

"Разбира се, че никога не мога да предотвратя случването на нещата", каза Лейтенс.

Той допълни, че са предприети стъпки за предупреждаване и предотвратяване на отблъскванията.

Лейтенс заяви, че поддържа връзка с организациите с нестопанска цел, които преди това са осъждали действията на Frontex, и се опитва да използва влиянието си в разговорите с държавите - членки на ЕС, обвинени, че са допуснали отблъскването.

На въпрос за ролята на Русия в дестабилизирането на европейските граници той отговори, че това е възможно.

"Със сигурност това е в техния наръчник, а дали ще го използват или не, зависи от тях. Те разполагат с възможности да го направят", каза той конкретно.

"Не мога да погледна в главата на Путин или на други дали ще го направи, но със сигурност е в техния наръчник", каза Лейтенс. / БГНЕС