Почина Бадентер, наложил независимостта на Македония

Починалият днес френски политик и министър на правосъдието Робер Бадентер има ключов принос за признаването на Република Македония като независима държава, предаде БГНЕС.

През 1991 г. той е назначен за председател на Арбитражната комисия за мир в Югославия. В едно от ключовите си становища комисията "Бадентер" призовава Македония да бъде призната за независима държава.

Още в същия ден (15 януари 1992 г.) България първа в света признава Република Македония. Основен принос има тогавашния български президент д-р Желю Желев и неговата настоятелна позиция. Благодарение на неговите усилия независимостта на днешна РСМ е призната от Русия, САЩ, Турция и други страни.

Заедно с още четирима председатели на европейски конституционни съдилища, сред които Роман Херцог, председател на Федералния конституционен съд на Германия и Ирен Петри, председател на Конституционния съд на Белгия, между ноември 1991 г. и януари 1993 г. Комисията "Бадентер" издава 15 /петнадесет/ становища по правни проблеми, възникнали от кървавия разпад на бивша Югославия.

По-конкретно в Становище № 6 Комисията препоръчва на Европейската общност да приеме искането за признаване на Бившата югославска република Македония (сегашна Северна Македония) като независима държава, тъй като републиката е дала "необходимите гаранции за спазване на правата на човека и международния мир и сигурност".

Въпреки това Европейската общност първоначално не желае да приеме препоръките поради опозицията на Гърция. Впоследствие Атина налага тежко икономическо ембарго на Македония. /БГНЕС