САЩ налaгат глоба на Боинг в размер на 200 млн. долара

Регулаторните органи са наложили глоба на Боинг в размер на 200 млн. долара заради подвеждащите уверения на авиационния гигант относно безопасността на самолета 737 MAX след две смъртоносни катастрофи.

Боинг се съгласи на санкцията, както и бившият главен изпълнителен директор Денис Мюленбург.

Уреждането на спора бележи последния удар по Боинг заради MAX след катастрофата на Lion Air в Индонезия през октомври 2018 г. и катастрофата на Ethiopian Airlines в Етиопия през март 2019 г., които заедно отнеха живота на близо 350 души.

След първата катастрофа, "избирателно бяха подчертани някои факти", което предполагаше, че пилотска грешка и лошо техническо обслужване на самолета са допринесли за катастрофата, се казва в прессъобщение от Боинг.

"По време на криза и трагедия е особено важно публичните компании и ръководителите да предоставят на пазарите пълна, честна и вярна информация", заяви председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) Гари Генслър в съобщение за пресата.

"Компанията Boeing и нейният бивш главен изпълнителен директор Денис Мюленбург не изпълниха това основно задължение. Те подведоха инвеститорите, като предоставиха уверения за безопасността на 737 MAX, въпреки че знаеха за сериозните проблеми с безопасността." /БГНЕС, АФП