Саудитският принц и президентът на Иран разговаряха за войната между Израел и Хамас

Фактическият владетел на Саудитска Арабия и президентът на Иран са разговаряли по телефона за войната между Израел и Хамас, съобщиха саудитските държавни медии рано в четвъртък, първият им контакт след изненадващо сближаване през март. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман получи обаждане в сряда от иранския лидер Ебрахим Раиси, по време на което те обсъдиха "настоящата военна ситуация в Газа и нейните околности", предаде официалната саудитска агенция (SPA), на която се позовава АФП. Принц Мохамед каза на Раизи, че Рияд "комуникира с всички международни и регионални страни, за да спре продължаващата ескалация", каза агенцията. Той също така подчерта "твърдата позиция на кралството в подкрепа на палестинската кауза", се казва в съобщението.

Иранската държавна информационна агенция ИРНА също съобщи за разговора, като каза, че двамата държавници са обсъдили "необходимостта да се сложи край на военните престъпления срещу Палестина".

Анализаторите казват, че войната е нанесла тежък удар на евентуално забележително споразумение за нормализиране между Саудитска Арабия, където се намират най-свещените места в исляма, и Израел. Този процес беше движен от администрацията на американския президент Джо Байдън, като Рияд се пазареше упорито за ползи от Вашингтон, включително гаранции за сигурност и помощ при разработването на гражданска ядрена програма.

Иран отдавна подкрепя финансово и военно Хамас, но настоява, че не е участвал в съботното нападение. Саудитска Арабия и Иран обявиха през март, че са се съгласили да възстановят връзките си, слагайки край на 7-годишно прекъсване на договореността, постигната с посредничеството на Китай. Принц Мохамед също разговаря по телефона в сряда с турския президент Реджеп Ердоган, по време на който 38-годишният саудитски лидер каза, че „полага непрестанни усилия чрез регионална и международна комуникация за постигане на координация за спиране на настоящата ескалация“. /БГНЕС