Столтенберг в Скопие при нарастващо напрежение на Балканите

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг присъства на неформална среща със съюзниците от НАТО от Западните Балкани. Тя се състоя при нарастващо напрежение в БиХ и Косово.

Той изтъкна, че не вижда военна заплаха срещу никой от съюзниците на НАТО в региона, но това, което вижда, е нарастване на напрежението в Косово, както и на напрежението в Босна и Херцеговина.

„Ние сме загрижени за развитието на ситуацията в някои страни от региона, но трябва да се признае силата и значението на НАТО. Ние сме тук от години. Увеличихме присъствието си в Косово и, разбира се, сме предпазливи и следим ситуацията отблизо. Става дума по-скоро за това как да помогнем за стабилизирането на съседните ни държави. Намирам за много полезно да седнем с всички лидери от региона и да докажем и споделим оценките си“, отговори Столтенберг след съвместната пресконференция след неформалната среща на лидерите на НАТО от региона.

Той също така приветства примирието в Близкия Изток.

НАТО и РСМ

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски посочи, че провеждането на тази среща в Скопие е още едно потвърждение, че РСМ е ценен партньор в НАТО и фактор на стабилност в региона.

"Искам да приветствам още веднъж генералния секретар на НАТО Столтенберг. Радвам се, че днес Северна Македония е домакин на неформалната среща на лидерите на държавите - членки на НАТО, от региона. Още веднъж се потвърждава нашата роля като фактор на сигурността в региона, но и като държава-членка на НАТО. Ние сме всеотдайно фокусирани върху изпълнението на задълженията си като част от алианса", заяви Ковачевски.

"Нашите граждани трябва да се гордеят, че живеят в страна-членка на НАТО, която има изключително ниво на сигурност", допълни той.

„РСМ е ценен съюзник в НАТО. Скопие допринася за сигурността и стабилността в Западните Балкани. Страната участва в КФОР, стреми се към 2 % разходи за отбрана и категорично е заклеймила руската агресия в Украйна. НАТО може да разчита на Северна Македония и Северна Македония може да разчита на НАТО“, заяви Столтенберг.

НАТО и Западните Балкани

Лидерите от съюзниците на НАТО в Западните Балкани отбелязаха важността на алианса в региона. Като се обърна внимание на начините за преодоляване на проблемите със сигурността в региона.

“Необходимо е НАТО да присъства по-активно в Косово, особено да ангажира повече войски за охрана на границата между Косово и Сърбия, която е източник на проблеми със сигурността, откъдето идват лица и групи, които целят да дестабилизират Косово”, заяви премиерът на Албания Еди Рама.

Главата на албанското правителство подчерта, че миналото на региона е изпълнено с блока и кръвопролития и въпреки това хората от Западните Балкани никога не са живели по-добре от сега.

„В бъдеще трябва да бъдем по-добри, отколкото сме днес. Убедени сме, че Косово трябва да ускори процесите на интеграция в НАТО. Искам да благодаря на президента на Хърватия, който постоянно повтаря това, и съм съгласен с позицията, че е абсурдно Косово да бъде възпрепятствано в този процес, докато междувременно в НАТО всички ние сме ангажирани със страната. Косово трябва да бъде признато от страните от НАТО и ЕС“, добави Рама.

Министър-председателят на Черна гора Милойко Спаич изтъкна, че Черна гора е една от малкото страни, които нямат проблеми със съседите си.

„Сложната обстановка на сигурност изисква постоянни усилия. Черна гора, която няма проблеми със своите съседи, ще продължи да играе конструктивна роля в региона“.

„Трябва да го използваме, за да изградим мостове в региона. Трябва също така да използваме икономиката, за да преодолеем историческото наследство на региона, което позволява на трети страни да имат много повече участие в региона, отколкото би трябвало“, каза Спаич.

Президентът на Хърватия Зоран Миланович се съгласи, че форум на страните от Югоизточна Европа би бил важен и заслужава внимание.

„Предложение да се помисли за форум, в който да участват страните от Югоизточна Европа, може би още няколко страни и, което е много важно, Белград, Прищина и Сараево. Смятам, че заслужава вниманието преди всичко на НАТО и на генералния секретар. Той ще реши дали е възможно и осъществимо. Разбира се, и тези три столици“ каза Зоран Миланович, президент на Република Хърватия.

НАТО присъства в Югоизточна Европа, наред с други неща, чрез операцията на КФОР в Република Косово и чрез подкрепата на операцията на EUFOR Althea в Босна и Херцеговина.

Столтенберг беше на обиколка в Западните Балкани, като посети Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия. /БГНЕС