Великото национално събрание на Турция призова Палестина и Израел да започнат преговори за траен мир

В съвместна декларация, публикувана от Великото национално събрание на Турция относно израелско-палестинския конфликт, бяха осъдени всички атаки, които са пряко насочени към цивилни и методите за колективно наказание, които задълбочават безкрайната хуманитарна трагедия в Газа.

Под декларацията стоят подписите на 6 политически партии във Великото национално събрание на Турция. В декларацията се подчертава, че големият брой цивилни жертви в конфликтите в Палестина и Израел, обстрелването на гражданска инфраструктура и фактът, че цивилните са оставени в невъзможност да посрещнат дори най-елементарните си нужди, нараняват съвестта, предаде Анадолската агенция.

Подчертавайки, че потенциалът на кризата да се разпространи в други региони сериозно заплашва регионалната сигурност и стабилност, в декларацията се казва: „Изискване на закона, съвестта и хуманността е да се защитават цивилните при всякакви обстоятелства и да се избягват практики, които представляват колективно наказание. За да няма това напрежение непоправими последици, всички страни трябва да осигурят мир-сигурност-стабилност. Приканваме ви към умереност и здрав разум в рамките на нашата визия."

В декларацията се посочва, че последните събития по линията Палестина-Израел за пореден път разкриват необходимостта от намиране на справедливо, всеобхватно и трайно решение на този проблем, който дълго време причинява неописуема мъка, отчаяние и болка, чрез преговори и на основата на установените параметри на ООН за решение с две държави.

Великото национално събрание на Турция прави следните констатации:

„Решението на въпроса Палестина-Израел не е в управлението на последствията, а в премахването на основните причини за проблемите. Последните събития са резултат от незаконната окупация и свързаните с нея политики, които продължават в продължение на 56 години. Палестинците, чиито земи, живот и бъдещи надежди са били отнети, днес са изправени пред нова и безпрецедентна ситуация. „Палестинецът е под безпрецедентна обсада. Спирането на храна, енергия и хуманитарна помощ за Газа, където живеят два милиона души и която вече се е превърнала в затвор на открито с 16-годишна блокада, както и безразборното обстрелване на цивилни селища, са явно и тежко нарушение на международното право. "

В декларацията се казва, че е от съществено значение да се сложи край на продължаващите практики на окупация в окупираните палестински земи възможно най-скоро и да се постигне справедлив мир, и се отбелязва следното:

„Цялата международна общност, особено Съветът за сигурност на ООН, сега трябва да поеме отговорността да насочи страните към справедливо решение въз основа на визията за решение за две държави без допълнително забавяне. Траен мир в Близкия изток е възможен само с справедливо решение на въпроса Палестина-Израел. Ние ясно повтаряме, че е възможно да се създаде независима, суверенна и географски интегрирана държава Палестина, базирана на границите от 1967 г., със столица Йерусалим.

Като политически партии с групи във Великото национално събрание на Турция, ние очакваме страните в конфликтите в Палестина и Израел да спрат да ескалират конфликтите в Палестина и Израел и да не се насочват към цивилни въз основа на възгледите, които изброихме по-горе. „Осъждаме всички атаки, които са насочени пряко към цивилни чрез методи за колективно наказание, които задълбочават безкрайната хуманитарна трагедия в Газа, и приканваме Палестина и Израел да започнат преговори за постоянен мир без по-нататъшно забавяне, за да постигнат справедливо и трайно решение на базата на две държави.“ /БГНЕС