Левски спря негативната серия в Турция с победа над босненския Тузла Сити

Левски записа първа победа по време на подготвителния си лагер в турския курорт Белек. „Сините“ надделяха над босненския Тузла Сити с 2:0 с голове на Рикардиньо и Марин Петков от дузпа. Тимът на Николай Костов записа най-добрия си мач досега в подготовката и създаде куп положения пред вратата на съперника. За разлика от спаринга с Дукажини, този път наставникът бе заложил на състав с почти всички опитни играчи, които бяха титуляри през есенния дял на шампионата. От първата минута стартира и първото ново попълнение Фабио Лима.

Левски започна по-активно срещата, но играчите на Николай Костов не стигаха до толкова чисти положения в първите минути. Първото такова бе в 12-та минута. При едно заучено положение, Фабио Лима центрира на задна греда, където Ван дер Каап уцели гредата. В 15-та минута Уелтън подаде много елегантно на Фадига, а халфът стреля от точката на дузпата, но стражът на Тузла Сити се справи и изби в корнер. Босненците отговориха с бърза атака, при която играч на Тузла Сити получи топката в наказателното поле, но от доста чиста позиция стреля силно над вратата.

В 22-та минута Уелтън получи топката на левия фланг и направи едно от марковите си изпълнения. Той нахлу на скорост към наказателното поле, сви топката към десния си крак и стреля, но покрай гредата. В 23-та минута Левски излезе напред в резултата. С основна заслуга за него бе левият бранител Цунами. Той получи хубаво прехвърлящо подаване, успя да заеме по-добра позиция и с тяло да се пребори със съперник, след което подаде към Рикардиньо, а нападателят нямаше как да сбърка отблизо – 1:0.

В 28-та минута бразилецът изпрати топката за втори път във вратата на Тузла Сити. Нападателят бе изведен добре и успя да преодолее вратаря и да прати кълбото зад него, но в тази ситуация бе маркирана засада. В 32-та минута „сините“ направиха перфектна контраатака. Патрик-Габриел Галчев отне една топка и напредна през центъра, след което изведе Уелтън на фланга. Бразилецът залъга бранител и стреля, но след рикошет топката излезе в корнер. Малко по-късно Уелтън изведе Рикардиньо, който в последния момент бе спрян от вратаря преди да излезе на празна врата. Като цяло през първата част „сините“ показаха добри неща, скорост в атака и на моменти дълбока преса в половината на съперника, която видимо затрудняваше изнасянето на играчите на Тузла Сити.

В началото на втората част Левски продължи да бъде по-активен въпреки някои промени, които Николай Костов направи в състава си. Една от тях бе Марин Петков, който направи отлично включване. В 57-та минута той направи хубаво двойно с Фадига, нахлу в наказателното поле и бе фаулиран в него. Зад топката застана лично потърпевшият и реализира за 2:0. Малко преди това босненците можеха да вкарат, но Масович от близка дистанция не успя да реализира.

В 68-та минута Уелтън преодоля леко бранител на Тузла Сити и центрира, а Илиян Стефанов с глава стреля покрай гредата. В 78-та минута босненците стигнаха до попадение, което обаче бе правилно отменено заради засада. До края още едно попадение на Тузла бе отменено заради засада. За Левски пък Илиян Стефанов бе близо до това да отбележи, но не успя. В крайна сметка „сините“ сложиха край на негативната серия в контролите и записаха първа суха мрежа в Белек. /БГНЕС