Шолц, Макрон и Туск обсъждат стратегията на Запада за Украйна в Берлин

Германският канцлер Олаф Шолц е домакин на френския президент Еманюел Макрон в Берлин в Берлин, след като напрежението между лидерите наскоро избухна наяве заради различия относно това как да се подкрепи Украйна.

След среща на открито в канцлерството към двамата ще се присъедини полският премиер Доналд Туск за спешни консултации относно по-нататъшната европейска военна подкрепа за Киев, предаде АФП.

Украйна се изправи пред поредица от неуспехи на бойното поле при отблъскването на руските войски, защото нейните сили се сблъскаха с критичен недостиг на боеприпаси и западна военна помощ.

Масивен пакет от помощ на САЩ от 60 милиарда долара остава блокиран в Конгреса от републиканците, а президентът Джо Байдън призна, че 300 милиона долара временна подкрепа, обявена на 12 март, „не е достатъчна“.

На Париж, Берлин и Варшава се пада „да мобилизират цяла Европа“, за да предоставят на Украйна нова помощ, каза полският премиер Доналд Туск.

Но тлеещите разногласия между Макрон и Шолц заплашваха да подкопаят сътрудничеството между съюзниците.

Дебатите между Франция и Германия "може да са кулминирали в това, което видяхме през последните седмици, но има трудности от доста дълго време", каза Нико Ланге, анализатор на Мюнхенската конференция по сигурността (MSC). /БГНЕС