Словаците протестират срещу реформите в Наказателния кодекс

Няколко хиляди души се събраха пред словашкия парламент в Братислава, за да протестират срещу реформите в Наказателния кодекс, които са на път да бъдат приети въпреки острите критики най-вече от страна на ЕС.

Промените, които предизвикаха вълна от антиправителствени протести, включват облекчаване на наказанията за корупция и икономически престъпления в страната с население от 5,4 млн. души, членуваща в ЕС и НАТО.

Очаква се парламентът да приеме спорните реформи по ускорена законодателна процедура в четвъртък - стъпка, която предизвика осъждане от страна на президента и опозиционните депутати.

"Участието в тези протести е най-малкото, което мога да направя", заяви пред АФП Славка Себова, 34-годишна счетоводителка от Братислава.

"За съжаление тези закони така или иначе ще бъдат приети, но искам да знаят, че ги наблюдаваме отблизо", добави тя.

В своя пакет от мерки за реформа управляващата коалиция планира също така да премахне специализираната прокуратура, която наблюдава делата за корупция по високите етажи на властта и за която коалицията твърди, че се е отнасяла несправедливо към нея.

Опозицията твърди, че популисткият министър-председател Роберт Фицо възнамерява да облагодетелства бизнесмени и олигарси с тесни връзки с неговата партия Смер-СД, застрашени от разследването на техните нарушения.

Представители на Европейския съюз също осъдиха плановете за реформи.

"Помолихме словашкото правителство засега да не пристъпва към планираните реформи. И особено да не прибягва до ускорена процедура без подходящи и задълбочени консултации със заинтересованите страни", заяви през януари говорител на Европейската комисия.

Вследствие на острите критики правителството смекчи законопроекта, като предложи по-високи наказания за някои нарушения, но тази стъпка не успя да заглуши критиките.

Очаква се темата за реформите в Наказателния кодекс да повлияе на резултата от предстоящите президентски избори, насрочени за март.

Общо десет кандидати се борят за президентския пост в Словакия, като първият тур ще се проведе на 23 март.

Ако никой от кандидатите не получи повече от 50 % от гласовете, вторият тур ще се проведе на 6 април.

Въпреки това Смер-СД на Фицо, която има най-много места в правителството, не възнамерява да издига кандидати и вместо това заяви, че ще подкрепи шефа на Хлас-СД и председател на парламента Петер Пелегрини в усилията му да стане президент.

"Реформата на Наказателния кодекс със сигурност ще бъде една от основните теми на кампанията", заяви Бранислав Ковачик, преподавател по политически науки в университета "Матей Бел" в Банска Бистрица. /БГНЕС